Прокуратурата: Докладът на ЕК е реалистичен

  • 20 юли 2021 18:14

  • 1219
  • 2
Прокуратурата: Докладът на ЕК е реалистичен
© Novini.bg

Ръководството на Прокуратурата оценява Доклада на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2021 г. като реалистичен, се посочва в позиция на прокуратурата, изпратена до медиите, по повод представения днес доклад.

Според държавното обвинение дадената от ЕК положителна оценка за наличието на "засилената дейност по разследване" е удовлетворяваща. И допълват, че конструктивното взаимодействие между всички отговорни институции може да осигури нужния консенсус за отговаряне на препоръките в Доклада на ЕК.

"Като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от ЕК позиция, че "окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди", се казва още в позицията. От прокуратурата припомнят, че многократно са изразявали становища за нуждата от законодателни промени, които да ограничат формализма в наказателния процес, както и за нуждата от актуализиране на наказателното законодателство.

ЕК в доклада си за България : Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април 2020 г. правомощия

От прокуратурата също така споделят препоръката на ЕК за въвеждането на изрична уредба на дейността по лобиране.

В позицията се посочва още, че е положителен фактът, че за втора поредна година ЕК не представя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Константин Тодоров
1219 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.20 | 19:55

2
ЩОМ КОМУНИСТИТЕ РЕВАТ ЗНАЧИ ГЕШЕВ СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.20 | 18:26

1
Защо, бе? Имаме стабилни присъди. Всеки който съди прокypaтурата я осъди. Сега бедните българи плащат.

Добави коментар

Водещи новини