Прокуратурата ще решава фалшива ли е справката на ДАНС по делото "КТБ"

  • 16 юли 2021 17:00

  • 1231
  • 2
Прокуратурата ще решава фалшива ли е справката на ДАНС по делото "КТБ"
© Pixabay

Софийската градска прокуратура се самосезира по публикации в медиите относно твърдения за съществуването на справка на ДАНС по оперативно дело, свързано с досъдебното производство за КТБ.

От държавното обвинение съобщиха, че е възложена проверка на агенцията, откъдето информирали, че не е изготвян и не е регистриран такъв документ.

В появилата се в медиите "справка" има и несъответствие в посочено име на дирекция - СД "Финансово разузнаване". Дирекция с такова название в ДАНС никога не е имало.

Готви се процедура по отстраняването на Гешев?

Извършена е детайлна проверка за регистриран документ с УИН, като посочения в публикациите, в дирекциите, чиято дейност е свързана с финансова сигурност и разузнаване. Констатирано е, че такава справка, с нива на класификация "поверително", не е извеждана от регистратурата на ДАНС. Проверени са и всички документи, регистрирани на 9 септември 2015 г., подписани от началник на отдел, и е установено, че такъв документ няма.

Прокуратурата е възложила проверка и на завеждащия регистратурата "Класифицирана информация" в Софийската градска прокуратура, но постъпване и завеждане на такъв документ не е установено. Материалите по образуваната преписка са изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура, която ще прецени има ли съставен неистински официален документ.

Мая Йорданова
1231 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВисокобюджетенМаскарад

2021.12.22 | 19:42

2
Каскетъджиите пак са се нас ...али. Ровят,ама не знаят защо ровят.

2021.07.16 | 17:29

1
След отстраняването на Гешев дасе проверява.

Добави коментар

Водещи новини