КПКОНПИ даде на прокуратурата договор на "Бул Био"

  • 16 юли 2021 12:17

  • 842
  • 0
КПКОНПИ даде на прокуратурата договор на "Бул Био"
© Novini.bg

Антикоруоционната комисия даде на прокуратурата договор на "Бул Био". От Комисията съобщават, че при тях е постъпил сигнал от бивш управител на "Бул Био - НЦЗПБ", за оказано му незаконно влияние и пряк натиск за подписване на въпросния договор с чуждестранна адвокатска кантора. В хода на проверката е установено, че на 25 април 2018 година е прието решение на Министерски съвет за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество "Интервакс". Последвала е процедура за подбор от страна на "Бул Био", в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия за прекратяване на договора с "Интервакс". Адвокатското дружество трябвало да осъществява и процесуално представителство при възниквнали арбитражни спорове у нас и в чужбина.

Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на "Бул Био" в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

МЗ предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за натиск спрямо бившия управител на "Бул Био-НЦЗПБ"

От КПКОНПИ не намерили оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр. Нито "Бул Био", нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми са за периода ноември 2018 г. - февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро, информира БТА.

Сегашният здравен министър Стойчо Кацаров потвърдил, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството. Преди два дни КПКОНПИ изпратили всички материали по проверката на прокуратурата с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева.

Последвайте канала на

Владимир Василев
842 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини