ВАП образува преписка по информация в медиите за закупен имот от Боил Банов в град Копривщица

  • 29 юни 2021 16:05

  • 1257
  • 1
ВАП образува преписка по информация в медиите за закупен имот от Боил Банов в град Копривщица
© Булфото (архив)

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в медиите за закупен имот от бивш министър на културата (Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за - бел.ред.) в град Копривщица, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Предвид засиления обществен и медиен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ, ВАП изиска от проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата, информация относно наличието на план за опазване и управление на архитектурно-исторически резерват Копривщица. Териториалноустройствената защита на недвижимото културно наследство обхваща и планове за опазване и управление на недвижими културни ценности. 

Стана ясно за какво ще отговаря министър Банов пред прокуратурата

Съгласно чл.81, ал.4 от Закона за културното наследство /ЗКН/, плановете за опазване и управление се изготвят задължително за: 1. недвижимите културни ценности, включени в Индикативната листа за културното и природното наследство на Република България; 2. археологическите резервати; 3. груповите недвижими културни ценности с национално значение; 4. единичните недвижими културни ценности с национално значение - в случаите, когато се възлагат на концесия.

Град Копривщица е обявен за архитектурно-исторически резерват с Постановление на МС № 28 от 29.06.1971 г., обн. ДВ, бр.58 от 1971 г. Включен е в Списъка на недвижимите културни ценности (паметници на културата) с категория „национално значение“ на територията на Софийска област, съгласно ЗКН, съобразно данните от съхранявания в НИНКН Национален публичен регистър на недвижимите културни ценности, съдържащ всички актове до влизане в сила на ЗКН за статута на обекти като недвижими паметници на културата (нeдвижими културни ценности по смисъла §10, ал. 1 и §12, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗКН, и всички актове по чл.58, ал.1, чл.62, ал.1 и ал.2 и чл.65, ал.1 ЗКН). 

Боил Банов става обвиняем заради съглашателство с Васил Божков?

Ето защо и в изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността  (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура сезира министъра на културата да упражни правомощията си и да върне информация в кратък срок.

Съобразно изнесени в публикациите твърдения за данъчни или друг вид нарушения, съобразявайки функционалната си компетентност, ВАП ги изпраща на ВКП.

Последвайте канала на

Novini.bg
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СЕРЕИГЕЙ

2021.06.29 | 16:40

1
ДИНА СТАНИШЕВА ПЪЛНОМОЩНИК НА ЦК НА КПСС ЗА МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ДИМИТЪР СТАНИШЕВ УБИЕЦ НА СТАЧКУВАЩИ ПЛОВДИВСКИ РАБОТНИЦИ СЛЕД ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ЧЕТИРЕДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТА ГОДИНА. СЕРЕИГЕЙ СТАНИШЕВ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ПЕДЕР... МЕДИИТЕ НА ДИНА СТАНИШЕВА ВЕЧНО ЩЕ НАВИРАТ БЪЛГАРИЯ В КЛОАКАТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.САТРАПИТЕ НА ДИМИТЪР СТАНИШЕВ ВЕЧНО ЩЕ ПОСИЧАТ ПО КРЕМЪЛСКА ПОРЪЧКА ТЕЗИ КОИТО НЕ СЛУЖАТ ВЯРНО НА КРЕМЪЛ.СЕРЕГЕЙОВИТЕ ПЕДЕРИ ВЕЧНО ЩЕ ПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ГНУСНА И ПРЕЗРЯНА ЗА СВЕТА...

Добави коментар

Водещи новини