ВАП сезира служебния екоминистър и кмета на София да осъществят контрол на дейността на депо за отпадъци "Враждебна"

  • 22 юни 2021 14:02

  • 378
  • 0
ВАП сезира служебния екоминистър и кмета на София да осъществят контрол на дейността на депо за отпадъци "Враждебна"
© Булфото (архив)

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В и кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в съответствие със задълженията и правомощията си по закон да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци „Враждебна“.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. „Враждебна“, в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал. В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо „Враждебна“, в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др. 

Жители на кв. "Враждебна" настояват за по-чист въздух и асфалтирани улици

В защита на държавния и обществения интерес ВАП сезира компетентните органи с оглед осъществяване на ефективен контрол за защита на околната среда и човешкото здраве при управление на отпадъците. До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.

Днес, 22.06.2021г., заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани от Инициативния комитет на жителите на кв. „Враждебна“, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини