55-годишна отива на съд заради съборен паметник на културата в Пловдив

22 април 2021 11:15

55-годишна отива на съд заради съборен паметник на културата в Пловдив
© getty images
214 0

На 5 юни 2019-а година поредната архитектурна ценност на Пловдив отиде в историята. Вместо да бъда укрепена къщата на търговеца Васил Куцуглу, проектирана от архитект Йосиф Шнитер преди повече от 100 години, беше съборена до основи.

Почти две години по-късно Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо В.И., на 55 г., за това, че на 5.06.2019 г., в гр. Пловдив, е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност - жилищна сграда на ул. "Гладстон“ 12, имаща статута на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност "Система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър I“ и ул. "Отец Паисий“ – като е знаела, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а, ал.6, вр. ал. 4 от Наказателния кодекс.

Паметникът на хан Кубрат в Мала Перешчепина се възстановява

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което В.И. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Novini.bg
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини