Трима политици купували гласове за Божков, за малко да го вкарат в парламента

  • 15 април 2021 10:15

  • 6436
  • 25
Трима политици купували гласове за Божков, за малко да го вкарат в парламента
© Булфото (архив)

Партията на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от е била с реален шанс да влезе в парламента, ако престъпната група за купуване на гласове в нейна полза не е била разбита, научи “24 часа”.

Задържаните преди вота са бизнес дамата Надежда Бацанова, която е била кандидат за евродепутат през 2014 г., 6-ият в благоевградската листа на “Българско лято” Сергей Димитров, общинският съветник от Раковски Димитър Топалов, който е бил зам.-кмет на града, и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков. Четиримата е трябвало да “инвестират” стотици хиляди левове за купуване на вот, основно в махалите на няколко града.

“Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън Европейския съюз. Парите от тази страна е трябвало да се пращат в Турция, а след това да се транспортират с мулета до България. Получавайки парите, организаторът на групата е имал задача да ги презпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели”, обясни схемата прокурор Антоанета Панчева, без да назовава името на партията и на лидера ѝ.

Като организатор на схемата е обвинена Надежда Бацанова. Тя живее в София, а фамилията ѝ е от Петрич. Има хотел, бензиностанция и кабелна телевизия. През 2014 г. е кандидат за евродепутат от партията БАСТА с лидер бившия земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов. Прокуратурата, МВР и ДАНС са прехванали нейни разговори с един от лидерите на партията на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, от когото получавала указания и който трябвало да дава парите. За нея в прокуратурата има данни, че освен с купуване на гласове се е занимавала и с организиране на протести.

Разследването за търговия с вот започва в Пловдив. По него са събрани данни, че Сергей Димитров предлага пари за гласове. Той обаче е кандидат за народен представител от партията БНО (“Българско лято”) в област Благоевград. Заради имунитета му делото е изпратено по компетентност в Софийската градска прокуратура.

Сергей Димитров е обвинен като участник в престъпната група. През последните години е имал общо с няколко партии, особено по избори, показа справка на “24 часа”. През 2015 г. е застъпник за БСП на местните избори в Пловдив. След това става член на ГЕРБ и работи за партията на вота за кмет и общински съвет през 2019 г. Напуска управляващите преди няколко месеца и става учредител на “Републиканци за България” на Цветан Цветанов. Заедно с него новата партия припознават и Надежда Бацанова и майка ѝ Добринка, но по-късно всички се ориентират към “Българско лято” на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Така Сергей Димитров става 6-и в листата на мандатоносителя БНО за Благоевград. 

Разбита е престъпна група, участвала в схеми за купуване на гласове, задържан е кандидат за депутат

ДИМИТЪР ТОПАЛОВ

Третият участник в групата за купуване на гласове е Димитър Топалов от Ракитово. Той е бил зам.-кмет на града, издигнат от “Евророма”. През 2019 г. е бил кандидат за кмет от “Воля”, но печели само място в местния парламент, общински съветник е и до днес. Димитров и Топалов са експерти по ромските въпроси. Четвъртият участник в бандата, Асен Бошнаков от Пловдив, пък имал огромно влияние върху махалите в града под тепетата.

За да купуват гласове, без да бъдат хванати, Надежда Бацанова раздала на мъжете мобилни апарати и симкарти. Събирала ги на конспиративни срещи в София, Петрич, Карлово, Пловдив и други градове, за да координират действията си.

Цветомир Найденов: Да напишеш жалба до СК на БФС срещу Попи е като едно време да напишеш жалба до Комисията по Хазарта срещу Черепа

Действали са от 6 февруари в цялата страна, а разследването срещу тях е започнало на 10 март. Има и свидетел, който е разказал за купуването на гласовете за “Българско лято”. Той е с охрана от Бюрото по защита към главния прокурор.

“Участниците са работили по няколко схеми - издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места по 20 лв., на други - по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева за т.нар. индианска нишка, по която обвиняемите са търгували вота.

Освен с пари четиримата са действали и по корпоративната схема. Търсили са собственици на големи фирми, обещавали са пари и услуги, за да спечелят гласовете на работниците. Собственик на завод за перилни препарати например се е срещал със Сергей Димитров, който му обещал съдействие за кандидатстване по европрограми. Надежда Бацанова пък финансирала издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват за “Българско лято”. Третата схема, по която са планирали да купуват вот, е чрез застъпниците.

Трябвало да раздават по 100 лв. на всеки от тях, а той да води по трима гласоподаватели. 

СЕРГЕЙ ДИМИТРОВ

“Претърсени са много адреси и автомобили. Намерени са тефтери със записки и списъци на бъдещи гласоподаватели с личните им данни. Иззети са телефони и лаптопи. Назначени са графологична експертиза за авторството на почерка в тефтерите”, каза прокурор Панчева.

Партията БНО, с която “Българско лято” на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от се яви на изборите, спечели 94 515 гласа на изборите, или 2,95%. Въпреки резултата Божков обяви, че ще иска касиране на вота заради манипулации.

Освен групата, която е трябвало да купува гласове за Божков, са разбити и други, посочиха от прокуратурата.

Бяха установени лихвари, каналджийство, наркотици, пране на пари, които в навечерието на изборите търсиха да осигурят гласове на определен кандидат, партия или коалиция.

Сийка Милева обясни, че има спад на регистрираните престъпления заради мерките на службите. Запорирани са 425 хил. лв. и са иззети други 383 хил. лв., с които е трябвало да се пазаруват гласоподаватели за различни политически сили.

“4 са делата в Софийската градска прокуратура, които са дошли от други райони в страната, защото в тях има 5-има обвиняеми кандидати за депутати. Разследванията са в началото, но има разпитани достатъчно свидетели и иззети телефони и компютри”, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

От СРС-тата: 200 хиляди ми дават, започвам да купувам яко от понеделник

По разследването на групата за купуване на гласове са използвани специални разузнавателни средства. Ето какви диалози са водили участниците в организацията:

24 март

Сергей Димитров: В понеделник започваме здраво. 200 000 лв. ми дават, за да започна да купувам яко, по 80 лв. давам...

27 март, в заведение

Мъж: Абе те хората няма да бачкат за без пари, и 2000 да са, бе!

Участник 2: Не, две хиляди гласа ще ги извадиме. Аз знам как да ги извадим. Ако ми дадат брошури в последния момент... Давам им брошурите, давам им по хиляда лева и са готови.”

Мъж: По хиляда лева?

Димитър Топалов: Ами колко, ха. Колко са хиляда лева бе, брат?

Мъж: Па хиляда лева са нищо, бе!

Участник 2: Даваш им, те са 15-20 човека, даваш им по 1000 лв... Тя да им ги даде. Аз не ща даже. И брошури да им даде, да им даде по 1000 лв. да бачкат. За мен нищо не искам оттук. Ще им дам от общината 2 (не се разбира), ще му дам 1000 гласа, те да изкарат надолу повечко и това е. А без пари? Кой работи, бе?

Мъж: Ма никой не работи без пари, бе.

Мъж: Ти колко хора си вързал в момента?

Сергей Димитров: Ми над 40, над...

Мъж: Над 40 човека. Тия хора колко ще доведат още?

Сергей Димитров: Ама това са лидери. Това не са хора. Те са босове.

Мъж: Три-четири ще доведат сега.

Сергей Димитров: Да.

Мъж: Да кажем...

Сергей Димитров: 2000 гласа само Сандански той ни ги извади, бе.

Разговор между лица от мъжки пол (М1 и М2) и ръководителя на групата (Р)

24 март 2021 г. в дома на Надежда Бацанова

Мъж: А за ****** колко мислиш, че...? Той колко са, те са 500 човека, каза. Ма те, сигурно 100-150 минимум. Нали ги взема и без години там?

Надежда Бацанова: Да, да.

Мъж: Абе сложи ги 200-300 човека.

Надежда Бацанова: 300. Не може 150. 300 той каза, че ще ги изкара, дето са възрастните.

Мъж: Те имат и семейства там, това-онова... А Помакът иначе ще изкара със сигурност 100 човека... ще изкара. Поне.

Мъж 2: Затова ще пипаме на сигурно само. Като ти кажем “Да”, в смисъл, нещата са при нас, иди се срещни с хората. В смисъл, тогава вече може по-тежко да им говориш.

Мъж: Пред него?

Надежда Бацанова: Точно така. Затова ти казвам, най-добрият вариант, да му дадем на човека 5000 лв. и да му кажем той да си вдигне неговите си хора. Да ги подкара като обикновени граждани, дето отиват да гласуват.

24 март 2021 г., отново в дома на Бацанова

Тя: Да говориме с тоя твоя човек, дето ги има тея 150-200 човека. Да се договориме с него, примерно да му дадеме, ако не, не ни позволяват застъпници, наши да сложиме. Да му дадем на него примерно 3, 4, 5 хиляди лева и той да ги, да ги подкара под колонка да отидат да гласуват само.

Мъж 2: Да, но това ще е примерно надвечер или през деня. Не преди това да се дават.

Бацанова: Не, не, не. Когато излезе протоколът.

Мъж: Аа, да.

Бацанова: Но не по 100 лв. на човек. Разбираш ли? Това се опитвам да ти кажа. Да му дадеме на него, той да си вдигне неговата свита, и под колонка да си ги изкара.

Последвайте канала на

Novini.bg
6436 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
XXX

2021.05.13 | 17:01

24
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

2021.05.13 | 20:20

25
Пази Боже

2021.04.15 | 11:00

4
Да видим сега Тиквата като не е на власт какво ще излезе от тия слухове. Тиквата няма нито една важна победа в съда срещу хората, които нарича "престъпници", но срещу него има спечелени много присъди, по които ние плащаме за неговия рекет.
Малките хора

2021.05.03 | 18:51

23
Мишки нещастни. Колкото и да плюете си оставате сами и бедни като кучета.

2021.04.15 | 11:37

11
Банев от кой съд е осъден?
botlqk

2021.04.15 | 11:01

6
Нинова и Мамая ли ти казаха така? Я питай Банев хаха
Срам за България

2021.04.15 | 12:03

12
Как е възможно в тази тъпа страна престъпник да прави партия?!?Остави парите и кражбите,но това е доказан педофил изнасилвач,много майки е разплакал ,той заслужава кастрация без упойка,а вие дето го подкрепяте ако някой изнасили детето ви няма ли да го линчувате?! Но явно Ганьо няма против педофилите,може би защото и той е такъв! Срам за България!
Мъжете тук са с путки

2021.05.03 | 18:49

22
Товар проблема.
БайХой

2021.04.15 | 19:52

18
Откакто кака Сийка се хвана на хорото с Каскета , погрозня .
Лъскай

2021.05.03 | 18:47

21
Щом си тръгнал Сийка да мислиш голям чекиджия си.
ЖалкиНищожества

2021.04.15 | 19:43

16
А престъпната група ГРОБ е неразбиваема, защото си има Каскет и Сийка.
Ти си беден

2021.05.03 | 18:46

20
Жена ти я клатушкат мъже с пари. Говори си колкото искаш. Нещастник.

2021.04.16 | 08:01

19
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????
ЖалкиНищожества

2021.04.15 | 19:50

17
Четейки записите от СРС-тата, все едно чувам разговор от преди години между Цвъки(Молитвената закуска) и Тулупа.
Alisca17

2021.04.15 | 14:11

15
­­В­­­и­ж­т­е­­ ­­­м­­­о­­я­­­т­­­а­­ ­­т­­и­­й­­н­­ ­­п­­­у­т­­­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­W­W­W­­.­­­B­G­1­7­­­.­­­C­L­­U­­­B­
Alisca17

2021.04.15 | 13:09

14
­­­В­и­ж­­­т­е­­­ ­м­о­я­­т­а­ ­­т­­и­­й­н­­ ­п­­­у­­­т­­­к­­­а­­­ ­­-­ ­W­W­W­.­­­B­­G­1­7­­.­­­C­­­L­­­U­­B­
Alisca17

2021.04.15 | 12:07

13
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­ ­­м­о­я­т­­а­­ ­­т­­­и­й­­н­­ ­­п­­у­­т­­к­­­а­­ ­­-­­ ­W­­W­­W­.­B­G­­­1­­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини