ВСС прие правилата за избopa нa cпeцпpoĸypop, разследващ обвинител номер 1

  • 25 март 2021 16:50

  • 435
  • 3
ВСС прие правилата за избopa нa cпeцпpoĸypop, разследващ обвинител номер 1
© Булфото, архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие правилата за избopa нa cпeциaлен пpoĸypop, ĸoйтo да paзcлeдвa главния прокурор и неговите заместници, информира БНР. 

След като те бъдат публикувани на страницата на Съвета, съдебните кадровици ще открият и веднага след това ще замразят процедурата, докато Конституционният съд не каже противоречи ли новата правна фигура на основния закон.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, а конституционните съдии единодушно решиха да обсъдят искането на държавния глава по същество.

Конституционният съд ще разгледа по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

„За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“, коментира за БНР  доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Ако бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос“, допълни Киселова.

Темата ще бъде отворена не защото партиите са поставили този въпрос в програмите си, а поради очакваното решение, ако КС обяви разпоредбите за противоконституционни, поясни още преподавателят. 

Говорител на прокурорите във ВСС за писмото на Кьовеши: Точно и ясно сме подали изискваната информация

В предаването „12+3“ Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всички“ коментира темата така.

„Фигурата на специалния прокурор е абсурдна и без аналог, леко изнасилване на понятието за правосъдие... Този специален прокурор не трябва да е в системата на прокуратурата. Не трябва да е лично подчинен на главния, може да е магистрат, който да се отчита пред ВСС“. 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
435 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Cheryla19

2021.04.10 | 03:54

3
­В­­­и­ж­­т­е­ ­­м­­­о­­­я­­т­­а­­ ­т­­и­­­й­­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­­к­­­а­­ ­-­­­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­7­­­.­­­C­L­­­U­­B­­
Пунта Мара

2021.03.25 | 17:33

2
поредната...

2021.03.25 | 17:00

1
Естествено и съден след това. За укриване на данъци! Както това са сторили федералните власти на САЩ в началото на 30-те години на 20-ти век с ”обществен враг №1” и лидер на ганкстерка групировка в Чикаго. Доказателството за данъчна измама на Ахмед Доган е налично в годишния Финансов отчет на собствената му ТЕЦ Варна, за 2018-та г. Документа е публично достъпен на сайта на Търговския регистър. /виж снимката/ От тази страница на отчета виждаме разбивката на квотите за т.нар. "студен резерв", който ТЕЦ Варна е спечелила, за да получава пари, без да може да ги изпълни, ако това се наложи. Но даже да предположим, че ТЕЦ-а е в добро състояние и спечелените от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) квоти могат да се изпълнят нека проверим дали Доган коректно е отразил в отчета парите, които е получил за тях. Всичко което е с черни букви и цифри на снимката е от оригиналния отчет, без никакви манипулации. Пак повтарям отчета е публичен!!! Цветните записи - проверки са от мен. И така, за първата квота, за месеците май, юни и юли на 2018-та година ТЕЦ-а е спечелил да осигурява по 166 Мега-Вата всеки час, когато и ако това се наложи. Целият период се състои от 92 денонощия, които пък имат по 24 часа. Така получаваме общото максималко количество, което ТЕЦ Варна се е ангажирала да осигури. Умножаваме по цената спечелена на търга от ЕСО и получаваме сумата, която егрГЕПИка Доган е получил за този период. За следващият период август - октомври 2018-та упражнението се повтаря, но вече с по-голям товар и един прибавен час, заради местенето на часовника през октомври, за връщане към зимното време. Поради тази причина този ред със сметки е по-дълъг. И цената спечелена на търга е по-голяма. Всички цени са налични на сайта на ЕСО. От последния период правим аналогична сметка, но само за месеците ноември и декември. Накрая събираме трите получени суми и резултата трябва да отговаря на числото в червената рамка. Ако сумирате пък трите количества електроенергия, пресметнати пак на снимката трябва да получите числото в зелената рамка. От получените пари липсват около 750 000 лева.

Добави коментар

Водещи новини