И ЕК се загрижи за изчезналите Галеви

  • 10 май 2012 16:24

  • 1931
  • 0
И ЕК се загрижи за изчезналите Галеви
© Булфото

Имаме пълното доверие, че българските власти ще направят всичко възможно, за да върнат обратно пред правосъдието онези, които са били намерени за виновни, срещу които са били издадени присъди и които, поне според информация в медиите, са напуснали страната.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел говорителят на Европейската комисия Марк Грей, потърсен за реакцията на съобщенията за изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов.

Политиката ни не е да разглеждаме отделните случаи, не бих коментирал отделна ситуация, присъда или подсъдим. Не бих коментирал тази ситуация, добави той, попитан дали изчезването на Галев и Христов би се отразило отрицателно на предстоящия през юли доклад за нашата страна по Механизма за сътрудничество и оценка.

Проблемът тук е ясен и е въпрос на възприятие - специално този случай бе определен като един от най-важните, които показват ефективността на съдебната система, коментира Грей. Това е причината да бъде важен. Такива случаи изискват не само повдигането на обвинения, но и произнасянето на присъди, които да бъдат изпълнени, добави говорителят.

По отношение на предстоящия доклад Грей уточни, че документът няма да разглежда отделни случаи, а ще обобщи напредъка на страната ни в наблюдаваните области през последните пет години. В отговор на въпрос за броя на убийствата у нас той изрази надежда за събирането на доказателства и произнасянето на съответните присъди на тази основа. Според него е по-важно не дали подобни случаи биха се отразили на доклада, а това, че хора са загубили близките си. По думите на говорителя подобни престъпления стават навсякъде, но България е в особения режим да бъде наблюдавана и това е основната разлика.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини