В Русе се гледа дело срещу Пламен Бобоков

  • 08 март 2021 13:15

  • 430
  • 3
В Русе се гледа дело срещу Пламен Бобоков
© Булфото (архив)

Разпоредително заседание по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков се гледа днес в Русенския окръжен съд, предаде БТА.

Обвинението срещу него е за това, че на 17 юни миналата година в дома си в Русе той държал 50 археологическа обекта - върхове на стрели и копия на стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

По време на заседанието съдът остави без уважение исканията на защитата на подсъдимия за прекратяване на делото и за отмяна на обезпечението, приемайки ги за неоснователни.

Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева заяви, че обвинителният акт не отговаря на изискванията и има неясноти в обстоятелствената му част. По думите ѝ няма доказателства за лично осъществяване на деянието. Тя обясни, че заради обвинението са запорирани всички имоти на Бобоков - хиляди декари земя и сгради.

Лулчева коментира, че това е "злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интереса на правосъдието".

"За подобно обвинение не ми е известно да има такъв запор. Няма случай на някой да е запорирано имуществото по този текст от закона. Това е прецедент", каза Лулчева.

По думите ѝ, ако съдът не отмени запора, ще бъде заведено дело срещу България.

Председателят на Спецсъда ще гледа делото за боклука срещу братя Бобокови

Пламен Бобоков коментира, че това е фарс.

"Всичко е скалъпено с една единствена цел - да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим. Ние не сме такива хора, ние отстояваме истината. В живота си никога не сме вършили престъпления и това е нещо, което ще го докажем в съда", каза Бобоков. Той обясни, че за първи път е видял тези археологически обекти по време на претърсването в дома му.

"Нямам спомен за това нещо. Всичко е по поръчка. Не знам откъде идва, може би ги дразним, че много говорим, че не сме подчинени, че не сме наведени", каза Бобоков.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев коментира, че прокуратурата не участва в никакви поръчки.

"Не мога да коментирам дали делото е фарс, или не, защото той е привлечен като обвиняем за деяние, предвидено в Наказателния кодекс. Ако има такива твърдения, те си остават за сметка на защитата. Съдът възприема, че не сме нарушили правилата в досъдебното производство", обясни окръжният прокурор.

Георгиев каза още, че предстои да бъде изложена тезата на прокуратурата пред съда. По думите му стойността на предмета на престъплението не е основният елемент от състава на самото престъпление, за което Бобоков е обвинен.

"Тези вещи подлежат на по-специален режим. Според нас той не е спазен и това е обвинението. Стойността им няма основно и решаващо значение за това обвинение. По-скоро са важни за периода от историята ни, за който свидетелстват", каза Георгиев.

Делото ще бъде разгледано по общия ред, като следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април тази година. Тогава ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица.

От съда информираха, че наказанието, предвидено в закона за подобно престъпление, е до шест години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Janellea23

2021.04.10 | 03:56

3
­­В­­и­­ж­­­т­­­е­­­ ­­м­­­о­я­­­т­а­­ ­­т­и­­й­­н­ ­п­­у­­­т­­­к­­а­­­ ­­-­­­ ­W­­W­­­W­­­.­B­G­­1­­­7­­­.­­C­­­L­U­­B­­
ГЕРБ младежи

2021.03.08 | 13:46

2
Българските артефакти отдавна трябваше да бъдат разпродадени на Британския музей и Лувъра.
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 13:35

1
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

Добави коментар

Водещи новини