От спецпрокуратурата искат отстраняване на кмета на Годеч и негов заместник

25 февруари 2021 13:48

От спецпрокуратурата искат отстраняване на кмета на Годеч и негов заместник
© Фейсбук - Радослав Асенов
1927 2

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Р.А. и на заместник-кмета на общината Н.С.

В хода на образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Р.А. (бел. авт. Радослав Асенов) ръководил, а неговият заместник Н.С. участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие".

И кмет сред задържаните за измама с европари

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари" в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Н.С. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Спецпрокуратурата разследва злоупотребите с евросредства от ДФ „Земеделие“

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Р.А. и Н.С., тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им.

Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

Радина Лазарова
1927 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Caraa18

2021.04.10 | 03:57

92636
­­В­­­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­о­я­­т­а­­ ­­­т­­и­­­й­­­н­ ­­­п­у­­т­­к­а­­­ ­­-­­­ ­W­­­W­W­­­.­­­B­G­1­­7­­.­C­­­L­­U­B­
Годеч

2021.02.25 | 16:24

22281
Румен, комбайнера да го проверят !!!

Добави коментар

Водещи новини