Румен Овчаров и Петър Димитров на съд за АЕЦ „Белене“

  • 12 февруари 2021 15:15

  • 1089
  • 4
Румен Овчаров и Петър Димитров на съд за АЕЦ „Белене“
© Булфото/архив

В началото на седмицата Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила дългото разследване за изграждането на АЕЦ "Белене", по което обвиняеми са бившите министри на икономиката и енергетиката Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в и Петър Димитров. Обвинителният акт срещу тях вече е в Специализирания наказателен съд (СНС), съобщава „Правен свят“.

През 2016 г. прокуратурата обвини за безстопанственост във връзка с проекта за изграждането на втората атомна централа "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и на Мардик Папазян.

Каракачанов: АЕЦ-Белене за мен не е загубена или безсмислена кауза

На 20 октомври 2020 г. СГП е отделила материалите срещу Делян Добрев, като междувременно е приключила разследването си срещу Овчаров и Димитров. Материалите по разследването срещу Добрев са изпратени на компетентната Специализирана прокуратура, която ще го продължи. Причината, поради която обвинителният акт срещу Овчаров и Димитров е внесен от СГП в СНС е фактът, че именно той, според промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), е компетентният да разследва престъпления, извършени от лица по върховете на властта, каквито безспорно са били бившите министри в инкриминирания период.

Според обвинението, в края на ноември 2006 г., Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в, като министър и принципал на НЕК не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на предприятието Любомир Велков и на Мардик Папазян при сключването на споразумение с "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене". По този начин Овчаров не е изпълнил задълженията си по Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Разследването на СГП е установило, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране.

По силата на това споразумение изпълнителят "Атомстройекспорт" е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение от 193 189 000 евро. Към това споразумение впоследствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ"Белене" не се е достигнало. Според прокуратурата щетата за НЕК в случая е в размера на договореното възнаграждение за руската компания.

Петър Димитров е обвинен за това, че не е упражнил контрол върху дейността на бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, сключили договора с руската "Атомстройекспорт" за доставка на част от оборудването за строежа на атомната електроцентрала. Според обвинението, от умишленото бездействие на бившия министър е последвалата щета в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай. Бездействието, за което прокуратурата го обвинява, включва период от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г., в който той не упражнил достатъчно контрол върху работата на Велков и Папазян, на които е било възложено управлението на имуществото на НЕК, при сключването на Рамковия договор за доставка на част от оборудването за "Белене" на 28 ноември 2007 година. С него НЕК е била задължена да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението. Именно от това е произлязла и вредата от над 77 млн. евро.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1089 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.02.12 | 16:40

4
А КОГА кандидат депутата ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ,умницата Цачева?Аааа,забравих ,те бяха във вашата партия и знаят мнооого затова за тях ще траете!
Ццц

2021.02.12 | 16:29

3
И тия престъпници сега ще намажат като осъдят гейбераската държава за произвол. Схемата е отдавна изпипана, кой ли не се облажи от нея.

2021.02.12 | 15:30

2
Румен Овчаров със сигурност е за съд....този е страшен далавераджия взима огромни комисионни и от руска и от българска страна....направо мис пандиз 2021 г
Майтапчи Йово

2021.02.12 | 15:27

1
Тиквари, ама защо така избирателно бре, сволоч герберастка:)))???

Добави коментар

Водещи новини