Предадоха на съд 10 души за участие в ОПГ за лихварство и изнудване със заплахи и побой

  • 27 януари 2021 15:15

  • 417
  • 0
Предадоха на съд 10 души за участие в ОПГ за лихварство и изнудване със заплахи и побой
© Getty Images/Guliver

Днес, 27 януари 2021 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица, привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел незаконна банкова дейност и изнудване чрез заплахи и побой.

Събраните в хода на досъдебното производство доказателства сочат, че престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на гр. София. Всеки от участниците изпълнявал определени функции, определени от ръководителя И. Г.  Оборотните средства за престъпната дейност осигурявал обвиняемият В.Д. Заеми срещу определена лихва били предоставяни на затруднени финансово физически лица, както и на заложни къщи – най-често след устна договорка. В отделни случаи получателите били задължавани да подписват договор без юридическа стойност.

Разбиха организирана престъпна група от лихвари, пребивали длъжници на улицата

Изплащането на месечните вноски ставало на ръка. При забава на плащането от длъжник следвало капитализиране на лихвите, заплахи, физическо насилие. Така, от страх за живота си, получател на кредит от 4 000 лева, бил принуден да „възстанови“ на заемодателите си над 15 100 лв. на вноски. Друг длъжник бил заплашван и след задържането под стража на 8 от обвинените за участие в групата в края на август 2020 г. Той получил 10 000 лв. заем от заложна къща, кредитирана от групата. Към момента четирима от обвиняемите са задържани под стража, други четирима са с мерки за неотклонение „домашен арест“.

Жертва на рекетьорите във "Враждебна": Те са големи бандити

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, съобщават от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Филип Епитропов
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини