Експерт: Управляващите за пореден път залитат в посока създаване на нови институции и нови хора

  • 27 януари 2021 09:59

  • 512
  • 1
Експерт: Управляващите за пореден път залитат в посока създаване на нови институции и нови хора
© Булфото, архив

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди д внесените поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с фигурата на прокурора, който ще разследва главния прокурор. Поправките са внесени от управляващата коалиция след отправени критики и препоръки от Съвета на Европа. Такива критики има и сред експертите у нас.

„Управляващите за пореден път залитат в посока създаване на нови институции и нови хора, които трябва да бъдат овластени да решат някакъв проблем, въпреки че Съветът на Европа ясно даде да се разбере, че се търси механизъм в рамките на досегашната институционална структура в държавата, който да даде съответните правомощия и процедури, които да позволят този недостатък с липсата на възможност да се разследва главния прокурор да бъде решен", смята например Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Георги Марков с амбиция за нов пост: Аналог политик съм и не крадях

Пред БНР той изрази мнение, че даването на допълнителни правомощия на Висшия съдебен съвет като институция, която през годините многократно е доказала невъзможността си да решава наболелите проблеми в съдебната власт, е поредната стъпка към капсулирането на съдебната власт и нейното управление.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
512 1

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.27 | 10:24

1
Тотален провал са управляващите.

Добави коментар

Водещи новини