Адвокат от Пловдив осъди НАП за 1 лев заради изтичането на лични данни

  • 23 януари 2021 13:33

  • 714
  • 2
Адвокат от Пловдив осъди НАП за 1 лев заради изтичането на лични данни
© Pixabay

Адвокат от Пловдив осъди Националната агенция за приходите заради безпрецедентното изтичане на лични данни на милиони българи през 2019 година. Искът е за символичната сума от 1 лев. Решението на Административния съд в града обаче не е окончателно и предстои да се разгледа от Върховния административен съд, предаде БНТ.

Обезщетението е присъдено на Ясен Крайчев за претърпените неимуществени вреди по случая. За юриста по-важно е, че решението на магистратите създава съдебна практика при бъдещи подобни случаи.

"Не конкретно за делата срещу НАП и за теча на данни, а и за евентуални бъдещи пробиви. Било то за държавни институции, било то на частни корпорации, като това е една добра практика, която може да бъде използвана и от колеги адвокати, и от граждани", коментира адвокат Ясен Крайчев.

От Националната агенция по приходите също смятат, че са пострадали от изтичането на данните.

"Ние не наричаме това изтичане на данни, наричаме го хакерска атака поради неговата житейска природа. Така или иначе юристите на НАП водят няколкостотин такива дела и доколкото ми е известно няма все още нито един окончателен съдебен акт", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От изготвената по време на процеса в Пловдив техническа експертиза обаче се е разбрало, че дори след изтичането на данните НАП не е предприела адекватни мерки.

Внимание! Хакери всяха паника със сайт близнак на една от най-популярните банки

Един от пострадалите е Милена Хаджиева, която в момента работи в чужбина. Тя така и не е разбрала какви лични данни за нея са изтекли в мрежата. Притесненията обаче и до днес остават.

"Например от това, което чуваме като измами да съществува продаване на недвижими имоти на хора, които живеят в чужбина. Откриване на някакви фирми, след това с натрупване на задължения. В този момент имам ли фирми, нямам ли, заяви Милена Хаджиева.

В момента по казуса в страната се водят стотици дела, заведени от частни лица, освен това се очаква решение на Върховният съд дали агенцията трябва да плати глоба от над пет милиона лева по решение на комисията за защита на личните данни.

Последвайте канала на

Novini.bg
714 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
aspekt

2021.01.23 | 15:47

2
Данните изтекоха по нета и какво правим след това...
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.01.23 | 14:33

1
Не адвокатът, а червеният съд на лоан панов е осъдил държавната институция. както винаги бесепарския съд САБОТИРА РЕПУБЛИА БЪЛГАРИЯ когато, където и каквото може! горката ни страна, ако бесепарските избори се домогнат до власта!

Добави коментар

Водещи новини