Съмнителна амнезия попари ключови свидетели по делото за убийството на Жоро Плъха

21 януари 2021 14:07

Съмнителна амнезия попари ключови свидетели по делото за убийството на Жоро Плъха
© plovdiv24bg (архив)
2761 4

Съмнителна амнезия е попарила ключови свидетели, които бяха разпитани по-рано днес по делото срещу д-р Иван Димитров, който уби рецидивиста Жоро Дживизов с незаконен пистолет "Валтер" на 2 март 2018 година. 

Жената на Доктора Жулиета Желязкова отказа да свидетелства срещу мъжа си и напусна съдебната зала. След нея пред магистратите говори Никола Капасъзов, известен още като Кольо Багера. Той е ключов за делото свидетел, тъй като се е срещнал с д-р Димитров минути след убийството, предаде Plovdiv24.bg.

Свидетели разкриха нови подробности за действията на д-р Димитров при убийството на Жоро Плъха

Багера обаче не си спомня нищо от въпросната вечер. Той обясни, че датата на убийството е отдалечена във времето, а и през последните две години не се чувствал добре психически, тъй като загубил майка си и сестра си.

"Аз бях вкъщи. Беше късно вечерта. Обади ми се по телефона д-р Димитров. Не помня точно какво ми каза. В главата ми е някаква каша. Били го нападнали някакви хора. Не помня точно... Съжалявам, не мога да съдействам напълно... Не мога да ви кажа подробности... Сестра ми беше в болница... Облякох се и отидох, не помня за какво отидох...“, каза Капасъзов пред магистратите.

Условна присъда за д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

Съдия Петко Минев трябваше да вади с ченгел думите от устата на свидетеля. Затова бяха прочетени показанията му, които дал пред съда и пред разследващ полицай малко след нощта на убийството. Там Багера описва друга картина:

"Той се обади към 2 през нощта. Каза, че са влезли крадци, но избягали и да ходя по-бързо. Станах, облякох се и след 20 минути бях пред тях. Димитров изглеждаше много притеснен и каза, че цигани са влезли да крадат. В двора нямаше никого.

Доктора ми разказа, че по време на обира си цъкал на телефона. Видял че свети лампата на работилницата. Излязъл и казал "лягай долу", а апашът му хвърлил нож и избягал. Имаше рана на крака. Доктора извади от джоба си малка брадвичка. Каза че стрелял няколко пъти, за да го сплаши.  Циганинът избягал, но взел една рекламна табела и я хвърлил по Доктора.

Знаех, че Димитров има пистолет, но не съм го питал от къде. Видях и ножа, с който го е ранил крадецът. После търсихме котката на стълбите. Димитров влезе у тях. Каза да го изчакам пред вратата. Излезе и извади пистолет. Каза ми да го държа. А го взех. След това влезе, дойде с торбичка, сложи в нея пистолета, влезе, обу се и пак излезе. Не ми каза, че с този е стрелял, но предположих. До сега не казах, защото се притеснявах да не ме забъркат нещо. Притеснявах се от Иван. Разходихме се из квартала. Тръгнах си към 3 и после разбрах от медиите какво е станало“, е заявил Капасъзов по време на предходните разпити.

Роднини на Жоро Плъха: Д-р Димитров го е застрелял на улицата, а не в гаража

"Щом съм го казал, значи е било така“, потвърди той днес.

Пред съда говори и комшийката Николина Никанова, която живее в съседната къща. По време на убийството жената била в банята. Чула нещо като караници и викове. После изстрел, охкане и още 2-3 изстрела. Помислила си, че младежи хвърлят пиратки и си легнала. На следващия ден видяла, че районът е отцепен от полиция и разбрала какво станало. Внукът ѝ Христо Петров се прибрал късно през нощта, но не забелязал абсолютно нищо.

Делото продължава с разпити на други свидетели.

Радина Лазарова
2761 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
извод

2021.01.23 | 13:17

134380
защитил е живота си в дома си Неизбежна самоотбран а пистолета е останал например от дядо му български офицер извлечен от къщи посред нощ за да бъде разстрелян от комунисти и така са избити300 000 българи от които 10 000 свещеници дето са нямали оръжие
:-)

2021.01.22 | 18:46

133386
За доктора- до живот. За Викторчо- 20 години. За плъха- нито едно истинско наказание за разбойничествата. Евала, български съд.

2021.01.21 | 19:09

132310
Много добре е направил че го е застрелял.
Stamatis

2021.01.21 | 15:57

132024
Намериха най-виновният в България! Бравос на съдебната система!

Добави коментар