Пловдивският апелативен съд потвърди ареста на мъж, издирван с европейска заповед за задържане

  • 17 декември 2020 12:53

  • 282
  • 0
Пловдивският апелативен съд потвърди ареста на мъж, издирван с европейска заповед за задържане
© Getty Images/Guliver

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо издирвания от Гърция с европейска заповед за арест български гражданин Н.М., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Той е осъден задочно на 15 години лишаване от свобода от гръцки съд, като е признат за виновен по две обвинения. През 1997 година Н.М. е бил обвинен в подправяне на административни документи и извършване на търговия с тях, както и за контрабанда на цигари, от която е нанесена щета на гръцкия бюджет в размер на 150 000 евро.

Апелативният съд прецени, че искането на Окръжна прокуратура - Пловдив за задържане под стража на исканото лице, с цел осигуряване присъствието му на същинското дело по европейската заповед за арест, е обосновано. Касае се за престъпления, които са тежки умишлени, както по гръцкия, така и по българския наказателен кодекс. Според магистратите при по-лека мярка за неотклонение съществува опасност исканото лице Н. М. да се укрие с оглед тежкото наказание. Европейската заповед за арест е издадена от апелативен прокурор на Солун, Гърция, за тежко умишлено престъпление, за което гръцкото законодателство предвижда 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор. По тези обвинения има постановен съдебен акт от гръцки съд. Необходимостта от явяването на Н. М. пред съда при разглеждането на европейската заповед за арест по същество, с която се иска предаването му в Гърция, се явява основание за потвърждаване на мярката му за неотклонение "задържане под стража", смята Апелативен съд - Пловдив.

Задържаха Йоско Костинбродския в Гърция, спецпрокуратурата прати европейска заповед за арест на гръцките власти

Определението е окончателно.

Заседанието е проведено чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намира обвиняемият и съдебната зала.

Последвайте канала на

Novini.bg
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини