Правосъдният министър с важни подробности за прокурора, който ще разследва главния прокурор

16 декември 2020 18:55

Правосъдният министър с важни подробности за прокурора, който ще разследва главния прокурор
© Кадър - БНТ
537 2

Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отложи за 8 януари по обективни причини. Евродепутатите щяха да ми зададат въпроси за независимостта на медиите в България, темата за разследването на главния прокурор, както и всички теми, които бяха обсъдени при първото ми изслушване на 28 август.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова по повод отлагането на изслушването й пред мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в ЕП заради липса на преводач на български език.

Изслушване на български министри в ЕП се отлага за януари

"България бе една от първите държави, която подкрепи предложението за обвързване на върховенството на закона с отпускането на евросредства. Днес това предложение бе официално прието и в регламента много ясно е казано, че при евентуални нередности санкции ще понасят правителствата, а не крайните бенефициенти.

Евролидерите се разбраха за бюджета на ЕС и парите за справяне с COVID-19

Днес правната комисия в парламента прие на първо четене да има специален прокурор, който да има възможност да разследва главния прокурор. За мен е много по-добре този независим разследващ прокурор да бъде избиран от Пленума на ВСС, както бе и прието днес. Разледващият прокурор също ще е с мандат от 7 години и няма да е зависим от главния прокурор, защото ще бъде избиран от Пленума на ВСС, а не от прокурорската колегия. Венецианската комисия, Европейската комисия и Съвета на Европа многократно са призовавали в България да има такъв разследващ орган. България винаги е била солидарна със своите партньори и след днешното решение на правната комисия тази препоръка ще бъде изпълнена. Вчера прокуратурата обяви, че няма нужда от такъв разследващ орган, но ПРБ няма право на законодателна дейност. Такъв разследващ прокурор се въвежда също така, защото по Конституция съдия не може да разследва прокурор, камо ли главния прокурор", разкри Ахладова.

Правната комисия на първо четене: Ще има специален прокурор, който ще разследва главния

"Европейският съд ясно е казал, че една година преди избори не трябва да се правят фундаментални промени в Изборния кодекс. За мен няма как буквално три месеца преди изборите да се пипа Изборния кодекс, защото България може и да бъде осъдена. Аз не мога да кажа кога трябва да се проведат изборите, това е в правомощията на президента. Знаем каква е здравната обстановка в момента. За мен трябва да се проведат едни широки консултаци при президента с участието на всички политически партии, здравните експерти, НОЩ. Трябва да има диалог и да се вземе най-доброто решение, за да може изборите да се проведат в една нормална обстановка, която да не застрашава живота на хората", коментира Десислава Ахладова темата кога трябва да се проведат парламентарните избори.

Novini.bg
537 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анатема

2020.12.16 | 20:05

2
Нечестиви хора със съмнителен морал, криминално минало и съмнителни връзки налазиха като кърлежи властта.

2020.12.16 | 19:16

1
Недей лъжи хората, маниполирате хората със журналисти

Добави коментар

Водещи новини