Незаконен син остави семейство без дом

Семейство остана без дом на прага на зимата заради незаконно дете на починалия вече съпруг. Наложи се Община Пловдив да приюти хората в Центъра за временно настаняване.

На 13 ноември 77-годишната Н. Р. и 58-годишният ѝ син Румен, които живеели в апартамент на бул. "Руски", били изгонени от жилището, което от години обитавали. Докато подготвяли зимнината на вратата се позвънило. Изненадата била голяма, когато от другата страна на вратата се оказал частен съдебен изпълнител. Апартаментът бил продаден от роднините на незаконния син, а майката и синът ѝ трябвало да напуснат жилището до 2 часа, съобщава Марица.

Съдът постанови семейство Баневи да влязат във владение на къмпинг "Каваци"

„Събрахме най-нужния багаж и си тръгнахме. За 4 дена ми изхвърлиха останалите вещи. Иначе жилището е било продадено още на 3 септември. Незаконният син е починал през 2007 г., но някой е подучил наследниците и те започнаха да имат претенции. Извадиха си нотариален акт. Аз чак тогава разбрах, че мъжът ми е имал забежка“, разказва майката.

Дотук се стигнало след две години съдебни дела и решение, според което законното семейство трябва да наплати на наследниците на незаконния син частта от апартамента, която му се е полагала. Заради делата обаче семейството тегли непрестанни заеми, които трудно обслужват и нямат възможност да изплатят.

„Нямахме възможност да я платим. Синът ми цяла година ходи по болници, не работи и разчитаме само на моята пенсия. Той страда от сърдечна недостатъчност и има диабетно стъпало“, казва Рангелова.

Пенсията ѝ е 400 лв., но банката ѝ удържа по 140 лв. всеки месец заради борчовете. Така двамата са принудени да живеят с 360 лв., когато разбират, че остават без покрив над главата.

На първо време ги подслонява комшията им. Синът живее на тавана му в продължение на 10 дни, докато Общината не научава за случая и не ги настанява в Центъра за временно настаняване. Така вече от девет дни историята им има щастлива развръзка. Там обаче могат да прекарат два пъти по три месеца.

„Посъветвах ги през това време да подадат документи за отпускане на общинско жилище. Съдействах и за направата на безплатен PCR тест, защото в Центъра не могат да се настанят без такъв, а за двамата сумата щеше да е голяма. Радвам се, че успяхме да им помогнем. Сега ще могат да спестят и някой лев, защото те не трябва да плащат нищо. Освен това имаме социален работник, който работи с тях и насочва безработните към бюрото по труда, така че синът ще има възможност да си намери работа“, обясни зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Капацитетът на Центъра за временно настаняване е за 26 души, като към момента в него има 24. 

Коментари

  1. 2020.12.04 | 08:41
    Това е да можеш да смяташ: Пенсията ѝ е 400 лв., но банката ѝ удържа по 140 лв. всеки месец заради борчовете. Така двамата са принудени да живеят с 360 лв. Иначе принципно 400-140=260, ама неграмотния драскач откъде да знае такива сложни неща!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет