Венецианската комисия се произнесе по проекта за нова конституция

Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази съжаление, че предложенията за конституционни промени в България са направени от управляващото мнозинство без предварителни дебати в обществото. Това се казва в становище на Комисията, изготвено по искане на българските власти.

Експертите призовават в новата Конституция да има и механизъм за временно отстраняване на главния прокурор при потенциален конфликт на интереси.

Съветът на Европа смята, че проектът за нова конституция не гарантира независимо разследване на главния прокурор

Венецианската комисия смята за похвално решението на българските власти да поискат становище от нея на толкова ранен етап. Липсата на обществен дебат обаче е обезпокоителна.

"Промените в Конституцията не трябва да се правят набързо, а само след обширни, открити и свободни обществени дискусии, включващи различни политически сили, неправителствени организации и сдружения на гражданите, академичните среди и медиите", се казва в становището.

От българските власти се очаква да изяснят и причините за всяко едно предложение за изменение. Според тях например новият брой народни представители изглежда е взет произволно. Поправките предвиждат намаляване на депутатите от 240 на 120. Експертите намират за необичайно в Конституцията да има текст, в който се казва, че държавата ще „полага специални грижи за насърчаване на раждаемостта“. Според тях подобен текст би могъл да доведе до дискриминация.

Като положително е оценено разделянето на Висшия съдебен съвет, но критиките продължават по отношение на отговорността на главния прокурор.

"Венецианската комисия настоятелно препоръчва на българските власти да предвидят в Конституцията механизъм, чрез който в случай на потенциален конфликт на интереси, главният прокурор да бъде временно отстранен и независим изпълняващ длъжността прокурор, отговорен пред друг орган, различен от Прокурорския съвет, да бъде назначен за разследване на случая", казват в становището.

От Венецианската комисия изразяват готовност да продължат да помагат на българските власти, ако процесът на конституционна реформа продължи.

Коментари

 1. 2020.11.24 | 01:03
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 2. 2020.11.24 | 00:27
  Ама нали искаш честна и открита игра, за такава, плащанията започват от милиард нагоре ама в обратна посока не както си свикнал от времето на СССР
 3. 2020.11.23 | 22:23
  гледайте филма венецианския търговец и не питайте за венецианската комисия да бяхте се обърнали към съвета на путин или за помощ от КИМ ЧЕН как не ви е срам и защо вземате такива заплати безродни и неграмотни депутати при положение че сме имале търновската конституция
 4. 2020.11.23 | 20:38
  ТИКВУНИИ НАСссРАНИ пак са го НАСссРАЛИ,тоя кво и да направи все е рядко.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет