Декан вместо ректор подписала Калина Илиева

  • 25 април 2012 21:06

  • 2860
  • 9
Декан вместо ректор подписала Калина Илиева
©

Бившата шефка на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева не само сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, но е се е подписала вместо декана и председателя на изпитната комисия в университета. Тя обаче не е съобразила, че в берлинското Професионално висше училище по техника и икономика парафът под свидетелството трябва да е на президента на университета – длъжност, аналогичната на българската “ректор”.

Всичко това става ясно от изготвена графологична експертиза по делото срещу Илиева. От Софийската районна прокуратура ще внесат обвинителен акт срещу нея до края на седмицата, съобщава "Монитор". Илиева ще отговаря пред Темида за изготвянето на дипломата менте, както и за използването на 4 документа с невярно съдържаниесъщо удостоверяващи ценза й.

Разследването приключи около 1,5 г., след като гръмна скандалът с Илиева. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 8 г. затвор. Ексшефката на фонда не е давала обяснения и не се признава за виновна. Тя твърди, че има диплома за магистър по икономически комуникации от берлинския институт, легализирана от Министерството на образованието у нас. След образуването на делото срещу нея на 30 ноември 2010 г., се разбра, че до последно е крила бременността си от земеделския министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, като се е извинявала за отсъствието си от работа чрез болнични листове с друга диагноза.

На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на фонда я освободи от длъжност. По време на разследването полицията неуспешно се опита да открие оригинала на дипломата на Илиева. Експертите са работили върху копия от документа. Германските власти отказаха да я дадат на съд, тъй като тапията е използвана у нас. Трима специалисти от СДВР са категорични, че дипломата е менте. От Германия пък са пратили образци как би трябвало да изглеждат магистърските свидетелства от берлинския институт. Според обвинението Илиева е изготвила два варианта – на немски и английски. От кореспонденцията с Германия обаче става ясно, че там документът също е на двата езика, но в рамките на един екземпляр. Дипломата на 31-годишната дама е подпечатана с кръгъл печат на чуждестранния ВУЗ. В оригиналните бланки за магистърско свидетелство в университета обаче печатът се различава по размер, съдържание и разположение на щампования текст и елементи. Графолозите смятат още, че Илиева саморъчно положила парафи на председателя на изпитната комисия проф. Д-р Томас Симеон и декана на факултета проф. Д-р Бургхард Месер. От неустановен по делото човек Илиева получила и 4 фалшиви официални документа – академични справки за успешно положени изпити, завършен магистърски курс и изготвена и защитена дипломна работа. Комплектът не бил изготвен от посочените в него длъжностни лица. Мнимата авторка на академичната справка Катрин Хайнрих изобщо не е била служител в изпитната администрация. Жената работила в отдел “Допускане и записване на студенти” и нямала правомощия да подписва такива справки.

Според обвинението фалшивите документи са изготвени в периода 30 септември 2007 г. - 28 ноември 2007 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2860 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ff

2012.06.04 | 17:02

9
ДО РЕКТОР::::: НЕНОРМАЛНИК ПРОСТ ТЪП И ГАДЕН.НЕ Е ВИНОВЕН КОЙ ЯДЕ ЗЕЛНИКА ГОВЕДО,А КОЙ МУ ГО ДАВА.ДРИСЛЬОТО НОВИЯТ ДИЛЯН ЦИГАНСКИ КЪДЕ МУ Е ДИПЛОМАТА????ПИТАЙ БЕ ИДИОТ И ТОГАВА ПСУВАЙ.МАЙКА ТИ ДА ПУКНЕ ДЕТО Е ПРЪКНАЛА ТАКЪ УРОД.
смекляр

2012.04.26 | 09:00

1
един тарикат с фалшива диплома
Черешка

2012.04.27 | 01:56

8
Виновна е не само Калина, ами и министерството на образованието. Мотат по цели 3 месеца и повече, докато признаят чужда диплома, защото уж правят допитване до учебното заведение, а не са разбрали че е фалшификат. Не е сама Калинка, има и други, но са се изпокрили
челопеч

2012.04.27 | 01:56

7
не я съдете строго - все пак е дъщеря на личен приятел на преимиера слънце!
педераса

2012.04.27 | 01:56

6
Пука й на тая кикешка, тя се е подсигурила доживот с тая фалшива диплома. Навсякъде е по-важно на кого си човек, а не какво можеш.

2012.04.26 | 19:47

5
Дипломата си е диплома. Не са я взели от улицата за този пост, нека кажат кой я е поставил там.Със сигурност той още си е там и продължава да цица.
rektor

2012.04.26 | 15:34

3
kalino momeee !!! kurvooooo mrusnaaaaaa !!! maikati 6te eba v ostata, jiva da izgori6, ako ima6e kusmeta moq podpis da ful6ificira6, 6tqh da te sudq do dupka i da ti susipq jivota. bokluk dolen, izrod takuv. /izvinqvam se za latinicata, no tova 4ovekopodobie mnogo me qdosa/
Mecata

2012.04.26 | 18:38

4
Какъв "ректор" си ти, Бе, Катил неземен! На кой му пука за твоя подпис, олигофрен нищоподобен ! Обърни внимание на психичното си здраве и ходи да те освидетелстват - мизерник неспасяем! Пък, ако от мен зависеше, щях да те пратя в резервата в "Белица", че да те "обгрижи" чичко Mecata (((:

2012.04.26 | 15:33

2
"Който лъже на въже"

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини