Подсъдим за незаконни банкови сделки се е споразумял с Окръжна прокуратура - Благоевград

  • 03 ноември 2020 14:59

  • 348
  • 0
Подсъдим за незаконни банкови сделки се е споразумял с Окръжна прокуратура - Благоевград
© Pixabay

Подсъдимият Л.Г. се е признал за виновен за извършено от него престъпление за незаконно осъществяване на банкови сделки, като се е споразумял с Окръжна прокуратура - Благоевград.

Деянието е квалифицирано по чл. 252, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Четиридесет и две годишният мъж е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 2018 г. до м. април 2020 г., като физическо лице, предоставял парични средства под формата на кредити (заеми). Получателите им били задължени до връщането на сумите по тях да заплащат начислената от него 15 % лихва.

За извършване на такава дейност по занятие, съгласно Закона за кредитните институции, се изисква лицето да бъде вписано в публичен регистър на БНБ и да има лиценз, издаден от БНБ. Подсъдимият Г. не притежавал такъв.

Сумите, които давал на заем, варирали от 1000 до 20000 лева, като размерът на неправомерните доходи, получени от лихвите, е 13 550 лева. Подсъдимият Л.Г. се е съгласил да му бъде наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок.

Предметът на престъплението – сумата от 2 000 лева, дадена като заем на свидетел по делото, както и 13 550 лева, е отнет в полза на държавата. Съдът е одобрил така сключеното между страните споразумение, което има последиците на влязла в сила присъда.

Последвайте канала на

Novini.bg
348 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини