Дават на прокурор бившата шефка на Агенцията по вписванията

  • 24 април 2012 17:11

  • 643
  • 0
Дават на прокурор бившата шефка на Агенцията по вписванията
©
Освободената от длъжност директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова е предадена на прокурор заради бонусите, които е раздала сама на себе си.
 
Зам. -градският прокурор на София Роман Василев заявява, че в прокуратурата е постъпил доклад на инспектората на Министерството на правосъдието относно работата на Агенцията по вписванията, пише БЛИЦ.

Документът с нарушенията ще бъде разследван от специализираните екипи към Софийска градска прокуратура, каза още Василев, без да уточни кога докладът на инспектората е внесен в обвинението.

Скандалът с бонусите на шефката на Агенцията по вписванията гръмна по едно и също време с разкритията за раздадените бонуси в Здравната каса. Тогава се разбра, че Виолета Николова е получила за миналата година над 72 000 лева допълнително върху заплатата си като допълнително материално стимулиране (ДМС). От тях 24 000 е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, а останалите 48 000 Николова е преценила, че може да даде сама на себе си.

Резултатите от вътрешния одит са изпратени в прокуратурата. Според юристи престъплението, което Николова вероятно е извършила, е по член 282 от Наказателния кодекс, т. е престъпление по служба. Николова е превишила властта си, за да си набави облага. Прокуратурата ще прецени дали това е така. От правосъдното министерство коментираха вече, че според подзаконовата база бонуси на ръководството на агенцията могат да бъдат давани само от министъра на правосъдието.

От 20 февруари Агенцията по вписванията има нов директор – Юлиян Митев. Той беше назначен като Николва беше отстранена от поста.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини