Изграждат обучителен център в затвора в Пазарджик

  • 14 октомври 2020 12:24

  • 233
  • 0
Изграждат обучителен център в затвора в Пазарджик
12 61дни
©

8 класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности – с това ще разполага новият обучителен център към затвора в Пазарджик. Целта е да се подпомогне социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаването.

Строителните дейности по преустройството на съществуващия производствен цех в затвора и превръщането му в модерен обучителен център стартираха днес в присъствието на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ гл. комисар Ивайло Йорданов, началника на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев и други гости. Очакванията са до средата на следващата година обектът да бъде пуснат в експлоатация, като средствата за преустройството и оборудването са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/.

„Благодарение на нашите норвежки партньори тук ще бъдат създадени условия за придобиване на необходимите умения за справяне с живота навън. За лишените от свобода ще бъде адаптирана част от програма, прилагана в норвежките затвори, която дава възможност те да продължат процеса на реинтеграция, в период, в който все още се нуждаят от наблюдение и надзор. Убедени сме, че по този начин допринасяме за намаляване на риска от рецидив, за разлика от случаите, когато лишените от свобода биват освобождавани без преходен период“, заяви днес в Пазарджик ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов.

 

 

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Програма „Правосъдие“ НФМ 2014-2021. Той предвижда още в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото. В проекта са включени още дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора гр. Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца.

Последвайте канала на

Novini.bg
233 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини