Полицай е сред задържаните в група за незаконна преработка и разпространение на тютюн

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн, без надлежно разрешително и без плащане на дължим акциз.

Сформирането на престъпното сдружение започнало през януари 2017 г. и продължило няколко месеца, предвид бъдещата мащабна дейност. Замислената от организатора на групата Е.Л. схема предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в  гр. Симитли. Там, в наети складови помещения, разположени в околностите на населените места, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества достигащи 1000-1500 кг. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки – „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и др. Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили.

Първоначалното финансиране на дейността, в т.ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на Е.Л., който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Спецакция в Пловдивско: Полицаи тарашиха имоти в четири села

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечения в групата служител в Дирекция „Жандармерия“ на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

При неутрализиране на групата на 11 юни 2019 г. полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит, той продължава доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала „Тракия“ с претъпкан с бали тютюн автомобил.

При задържането на участниците в групата на 11 юни 2019 г. в две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Коментари

 1. 2020.09.28 | 17:25
  ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА МАЧКАТЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КОИТО СА ПОДЧИНЕНИ НА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИАРДЕРИ! ДОБРЕ ПОДБРАХТЕ ОЛИГАРСИТЕ, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ СМЕЛО! ХОРАТА, КОИТО СЕ ТРУДЯТ СА С ВАС!
 2. 2020.09.28 | 17:04
  полицията е с мутрите в далаверата
 3. 2020.09.28 | 16:35
  vsickite milicioneri da zadarjite niama da e greshka te sa nai organiziranata prestapna shaika vav darjavata
  1. 2020.09.28 | 16:44
   Всички са наследници на бившите милиционери. Всички са с комунистическо потекло.В Грузия и Украйна изпратиха младежи да се обучават на запад и като се върнаха изгониха старата милиция и назначиха новите. Така прекъснаха връзката с комунистическите престъпни милиционери.
 4. 2020.09.28 | 16:20
  Това са биячите разбойници на борисов на протеститите по площадите .,които ги отгледа за лична охрана и защита от народна любов
  1. 2020.09.28 | 16:39
   Абе казвали ли са ти , какъв идиот си? Да не си кандидат член на БСП?Там са идиотите като теб.
 5. 2020.09.28 | 15:32
  Чак сега ли установихте ТОВА?!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет