Командир към български рейнджъри: Марш от строя пу*ки

  • 23 април 2012 07:50

  • 7661
  • 22
Командир към български рейнджъри: Марш от строя пу*ки
©

Няколко български рейнджъри са били осъдети на 1 г. условно и дисциплинарно уволнени от армията, след като не са се подчинили на пряка заповед на своя командир.

Случаят датира от преди три години и е по време на мисията на контингента в Кандахар. Войниците са били пратени да свършат работата на турска контракторска фирма, която обаче закъснявала със сроковете. Войниците трябвало да опънат мрежа в близост до летището, на 30 м от магистралата „Кандахар-Пакистан“. Участъкът не е обезопасен, няма вишки с картечари и само за месец в този район са паднали 130 ракети.

По инструкция там рейнджърите трябва да ходят само с каски, бронежилетки и въоръжени с автомати. Това обаче им било забранено от командира капитан Георги Енчев. Той се разкрещял на войниците с думите „всички пу*ки вън от строя, ще ви строша краката“. Пред БТВ капитанът запази мълчание и отказа коментар. Единият от уволнените рейнджъри редник Красимир Кралев е получил медал и плакет, тъй като забелязал талибани да изравят от земята местни полицейски униформи, с които щели да извършат атентат.

Според военния прокурор полк. Елин Алексов войниците са били подведени от високото си самочувствие от участието в няколко мисии, докато командирът им бил с по-малко участия. „Войната е в ръцете на командирите и те са длъжни да преценяват обстановката“, категоричен е полк. Алексов. Според адвокатът Михаил Екимджиев войниците могат да пратят делото в Страсбург, тъй като е нарушено основно право за разпит на допълнителни свидетели. Съдът е можел да наложи наказание между 5 и 12 години затвор, но е присъдил по една година условно наказание.

Последвайте канала на

Novini.bg
7661 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
Miroslav

2012.04.28 | 16:50

2
мислех да ставам кадровак но много отдавна се отказах от тази простотия щеме пратят нямакде като тези момчета и някъв мухлйо ще ми говори така щеме оболнят за побой на вище стоящ 100% затова сега съм си лична охтрана и това ми стига. По добре уволнени от колкото погребани добрече са отказали. Още щяхме даги уплакваме :((((
security

2013.09.12 | 14:18

22
Като гледам правописа по-скоро си загубил. В армията такива стават офицери. Направо да се Уплачем
Къде си о.з. полк. Йотов ??

2013.09.12 | 14:17

21
Спомням си едно интервю на починалия вече о.з. полк. Йотов в което разказваше за дядо му,участник в Балканските войни,който му казвал ,като го приели в офицерското училище: "...И да станеш добър Офицерин,щот' първото нещо дето направихме '12 година е да им пуснем един куршум на калпавите 'фицери"
ДО КОГА

2013.09.12 | 14:16

20
Много мнения и много емоция. Хем добре хем жалко, защото не прочетох нито едно професионално мнение. Все пак става дума за охрана на обект от стратегическо значение. В този обект се намира предполагам и нашия контингент и щаб някакъв и материална база някаква и резерв от муниции и техника и горива и т.н.. Някои охраняват обекта други почиват, трети са изпратени на обходни маршрути. Има създаден ред. Това е и летище на което кацат и излитат самолети. Това летище е вратата към околния свят през която могат да дойдат и подкрепления ако се наложи както и да се спаси човешки живот с по бърза евакуация. Затова, че командира правилно им е заповядал да опънат мрежата защото по този начин ще гарантира сигурност за базата. Това , че някаква фирма не си е свършила работата, има административен ред по който да и се потърси отговорност. На първо място е сигурността. По някога трябва да жертваш 3-4 човека за да спасиш хиляди. Все пак те са на война , а не на почивка, а и не е казано, че ще се случи нещо с тях. Това, че командира им заповядал по този начин защо трябва да се взема под внимание. Под напрежението и под стрес човек по някога си изпуска нервите, а и съм сигурен , че за да има заповяда по този начин то те или са го предизвикали или самият той е нарушил кодекса на честа на офицера. Това, че не са изпълнили заповед ще си носят последствията. Да си прочетат уставите за да разберат какво са нарушили, и че това е най- малкото което са получили от съда.
Къде си о.з. полк. Йотов ??

2012.04.28 | 16:49

1
Не успях да чуя точно целия репортаж сутринта по телевизията,и предполагам ,че все още им е останало малко мозък на военните да пратят правилните хора за работата,НО питам аз, ако капитана издал им тази заповед не им е осигурил съответната защита,раставен периметър например ,докато тези на които им е заповядал вършат работата на турците ; и са се чувствали буквално голи и боси,без "лични предпазни средства" и не говоря за презервативи, щото "п.тки" или не ,ако нещата са изглеждали горе-долу прилично сигурно са щяли да изпълят заповедите.Щото например съм чувал шапкарски изпълнения от хора на други мисии ,че са строявали личния състав ,като на плац,козирували са си и пр. във обстановка на един минометен снаряд растояние,където кажи-речи е можело всички да ги пометат ей така ,събрани на едно място.Както например им се случвало на американците да ги обстрелват на опашки по столовите,щото Талибаните им научили разписанието .Та ако е била подобна по сила мозъчна гънка родила съответната заповед,не им се чудя ,че са отказали да изпълнят заповедта.Щото може да сме им пратили наемници да пазят Американските бензиностанции в Афганистан и пр. "интернационален дълг" ,ама и наемниците си ценят живота все пак.
detelin paskov

2013.09.12 | 14:11

19
gospod da mi e na pomo6t ot precenkata na takav komandir kato toq"EN4EV",A OTNOSNO SAMO4UVSTVIETO NA MOM4ETATA, to v taq darjava ni ostana ednoto samo4uvstvie,te i nego 6e se opitvat da ni go vzemat,kato ne iska da se u4i ot po opitni ot nego neka d atsrada
здр

2013.09.12 | 14:11

18
Като не сте запознати със случая, недейте да коментирате. Тези са били връзкарчета и нищо не са правили. Ето защо се е наложило малко да се въведе ред. Отказа на изпълнение на заповед във военно време се наказва със смърт, в случая уволнението е най-малкото което може да им се случи. Командира (добър или лош) си е командир, това е бойна мисия, не може няккави връзкарчета да му се правят на интересни, ако не са съгласни с неговите разпореждания има си начин да се жалват упоменато е в Устава. Всичко друго си е неизпълнение на заповед (и то демонстративно), а това се наказва. БА няма нужда от такива сополанковци, а и това е за назидание на всички други мамини синчета, решили да изкарат малко лесни пари на мисия.
Security Contractors

2013.07.04 | 19:44

17
Истината е там, че 90% от мисионерчетата в Афган не са излизали от базата и са изложени на минимален риск.Когато са им дали мааалко по тежичка задачка от това да дремят по кулите и "ДА ВОДЯТ НАБЛЮДЕНИЕ", са се втрещили от страх.Имал съм достатъчно допирни точки с Българската Армия по време на мисии в Ирак и Афган за да го твърдя това.
колега

2013.07.04 | 13:45

7
Незнам колко допирни точки си имал но повечето от тези воиници имат зад гърба си мисии във които са напускали базата така че точно ти които твърдиш че познаваш и си наясно със това как стават нештата мен ме кара да се самнявам много,пък и със повечето момчета сам работил и знам че когато трябва се раздават колкото е нужно.

2013.07.04 | 14:00

16
Отказали да бъдат пушечно месо , вместо турците !
Капитана

2013.07.04 | 14:00

15
Дай на шапкаря власт и му гледай сиира, Той нали си е зад атените на базата пукаму,а момчетата са заменими
Лейтенант М.

2013.07.04 | 13:59

14
Да се опъне въпросната мрежа не е армейска, а фирмена работа. И командирът няма никакво право да я заповядва на войниците си - камо ли да им забранява да носят каски, бронежилетки и автомати. Щото това е военна част, и то - на война.

2013.07.04 | 13:57

12
Да ама това си е армията, всеки иска да взима хубави пари и да не прави нищо.А пък наште войници са си путки, не дай боже да стане нещо не могат да ги съберат, камо ли да да направят нещо. Те ще са първите който ще се разбягат. Заплатите са защото им се полагат а не защото от тях се изисква някаква отбрана!!!!
ZVQRA

2013.07.04 | 13:58

13
Ако стане нещо ти няма да разбереш щото отдавна ще си гушнала или гушнал букета.вав нашия век има ракети.самолети.сателити.и хиляди други неща които наща наща мила родина си ги унищожи.а вав вашия век сигурно още водите битки с лакове и копия на фронта.а как да имаме силна армия като 75%са началници15%администрация 10%личен састав тоест войници.и те предимно обслужват нечии интереси.

Добави коментар

Водещи новини