Разкриха двама руски шпиони у нас, плащали на българи за тайна военна информация

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

България гони руските дипломати, заподозрени в шпионаж

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната.

В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Припомняме, че през януари тази година от прокуратурата разкриха още двама руски шпиони с дипломатически статут у нас. Тогава руснаците имаха 48 часа да напуснат страната. От Министерството на външните работи в Москва разгледаха експулсирането на руски дипломати от София като неприятелска и провокационна стъпка.

Хванаха руски шпиони у нас - и двамата са дипломати

През октомври миналата година беше установено, че първия секретар в руското посолство в продължение на близо година е имал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Коментари

 1. 2020.09.25 | 04:30
  По опасни от ''шпионите'' са политиците който извършват не изгодни зделки за страната ни.
 2. 2020.09.25 | 04:27
  Този където пише че сме платили на руснаците 4 тона злато за войната; трябва да знае че за да ни приемат в ЕС политиците подариха златодобивната ни промишленностна чужди държави.
 3. 2020.09.25 | 04:17
  Дано Бог да накаже този който налага цензура и премахва коментарите.
 4. 2020.09.24 | 21:08
  Еничари и джендъри се усещат бързо.
 5. 2020.09.24 | 18:33
  bg-biblioteka.blogspot.com
 6. 2020.09.24 | 09:38
  тук май пишат само идиоти които не са прочели и ред българска история и не разбират че не техниката води до победа във войната а духа и тъпаците не знаят че русия ни е най върлия военен враг заради който сме се били с турция гърция сърбия били сме се и с русия и сме ги били освен това нямаше да има априлско въстание 1876 защото турците са били готови да ни дадат НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА още 1856 РУСИЯ не е искала
 7. 2020.09.24 | 09:24
  май нещо не си разбрал ВАЛЕРИ ПЕТРОВ турция откупи успешния мотопед балкан по руска препоръка и изгода за да продава в БЪЛГАРИЯ неуспешния мотопед верховина по същата причина спряхме да произвеждаме 9 типа автомобили в завод рекорд пловдив тип рено булгар рено фиат 850 които и сега са хит на пазара за да ни се продават москвичи с дефекти което е всъщност модел на опел 43 година и не е мръднал до 1990 ти караш ли такъв или още си на верховина
 8. 2020.09.24 | 09:10
  товарищ не зная от къде ги поназнайваш тези неща за руските оръжия явно им гледаш парадите с ракетите които са всъщност отрязани от сибир високи и прави дървета за което сами се хвалят а чуждите аташета си хабили лентите те затова сега са по космически технологии официално след китайците неофициално след индийците а японците за които нищо не се знае по традиция се стремят да изпреварят китайците ивсичко това е карма и заслуга за това че са убили най усмихнатия и честен ЗЕМЛЯНИН космонавта ГАГАРИН
 9. 2020.09.24 | 08:59
  неграмотни саботине те руснаците сами казват че сме им платили 4 тона злато за ВОЙНАТА като ВЪЛЧАН ВОЙВОДА който е също бандит ис пищов като БОЙКО е платил 34 тона или една пещера като е имал 10 и това е злато на БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ и кой ти каза че сме били роби бе магаре недоучено ревящо и риещо по нещо което не знае и разбира а това са БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ИСТОРИЯ щоне се ограмотиш малко
 10. 2020.09.23 | 20:15
  Както казваше великият Валери Петров : ".... план на мотопед Балкан, дето чужда нам държава жаждува да притежава"!!! К`ви тайни, к`ви пет лев? ЧЕ той премиера ни го записва кой - как свари и го пуска в нета..... тия военни тайни купували!!! СМЕХ!!
  1. 2020.09.23 | 22:20
   Руснаците имат колосална мрежа от агенти, тайни,явни и дълбоко "спящи" в САЩ! През 1994г., когато двоен агент беше заловен от служители на контраразузнаването във ФБР, заяви че той е наясно със самоличностите на "..НЕ ПО-МАЛКО ОТ 730 ДУШИ" .... и това е само онези за които е имал достъп до информация, всички други може да наброяват и 2000 - 5000 души. И какви толкова "тайни американски технологии" притежава България, че Руснаците да ги "купува" от тука! Абослютен блъф, Че нали като те "пробият" веднъж /*особено там за океана/ - разбирай като ти платят за инфо си им "под ръка" - ще снасяш за почити без пари или ще те изпортят на собственото ти контразузнаване.... така работи ФСБ /КГБ, НКВД/! Ама като каже нещо "каскетски" и тъпите тролове се впускат да му се възхищават!!
  2. 2020.09.23 | 20:28
   На руснаците им е по- евтино и лесно да научат нещо за хамериканската техника от българските им приятели. В САЩ вече стана доста трудно да се измъкне такава информация.
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет