Евгени Иванов разкри кой иска прокуратурата да не е независима

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов се оказва единственият кандидат за член на ВСС от квотата на обвинителите. Той ще заеме официално поста след гласуването в събота и така ще заеме окончателно овакантеното място на Даниела Машева, която стана заместник на главния прокурор и напусна ВСС.

"Прокуратурата винаги когато работи, е изложена на нападки, критики и атаки. Тези, които най-много искат прокуратурата да не е независима, според мен са политиците. Всяка една политическа власт иска да има удобна съдебна власт, респективно и прокуратура", заяви пред БНТ Евгени Иванов.

Той допълни, че независимостта на прокуратурата е гарантирана по закон, а у нас тя е гарантирана на най-високото ниво - конституционното.

"Винаги съм твърдял, че прокурорската професия е благородна, но неблагодарна. Колегите работят и именно когато работят толкова много, а прокуратурата последните 6 месеца работи на пълни обороти, тогава най-болно ми става за колегите, защото те не го правят за благодарност, но да не ги критикуват чак толкова много и то без основание", категоричен беше прокурорът в Сутрешния блок на БНТ.

На въпроса трябва ли прокуратурата да излезе от съдебната власт той отговори, че прокуратурата трябва да е част от съдебната власт, защото това е най-високата степен на гарантиране на независимостта на прокуратурата и на прокурорите.

"За мен най-голямото достижение на демокрацията у нас е именно, че прокуратурата е част от съдебната система и тя трябва да остане там, защото тежко и горко на държава, която няма независима прокуратура", заяви Иванов.

Според него нормативната уредба, с която работят прокурорите, е остаряла и трябва да бъде модернизирана. Той даде за пример Наказателния кодекс, но допълни: "Най-големият проблем е Наказателно-процесуалният кодекс - изключително труден за употреба, доста е формализиран, в него има изисквания, които спазваме, но те ни затрудняват да си вършим работата качествено и своевременно".

 

Евгени Иванов: Прокуратурата ще продължи да показва твърдост и непримиримост към неправдите

Коментари

 1. 2020.09.21 | 12:13
  Структура в услуга на мафия и кръгове на престъпни бизнесмени. Какви ги разправя този, че били независими.
 2. 2020.09.21 | 10:16
  Откъде се пръкна този питекантроп!
  1. 2020.09.21 | 12:05
   Спуснат е от оргганизураната престстъпност както се случва в последните 75 години. Народа няма право на глас и избор. Тук командва мафията
 3. 2020.09.21 | 10:25
  Наличието на асоциация показва зависимост.
 4. 2020.09.21 | 09:33
  Точно така, за това аз си ги избирам лично- Братиньо, Цацата, Каскета.
 5. 2020.09.21 | 08:39
  Ами не всяка само в банановите републики
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет