Съдят измамница, представяла се за служител на ВиК

  • 17 септември 2020 15:52

  • 443
  • 0
Съдят измамница, представяла се за служител на ВиК
© Pixabay

Районна прокуратура – Монтана е предала на съд Е.Н. (на 42 години) по обвинение за извършено от нея престъпление, при условията на опасен рецидив – въвеждане в заблуждение с цел получаване на имотна облага. Деянието е квалифицирано по чл. 211, вр. чл. 210, ал.1, вр. чл. 209, ал.1 от НК и по чл. 211, вр. чл. 210, ал.1, вр. чл. 209 от НК.

Около 11 ч. на 30.09.2019 г., в жилището на Б.В., на ул. „Камен Цанов“ в гр. Монтана, дошла жена, представила се за служител на ВиК. Тя заявила на стопанката, че извършва техническа проверка на водомери. След като влязла в банята за проверка на уреда, съобщила на В., че същият е нередовен. Обяснила й, че има два варианта – да закупи нов водомер за сумата от 52 - 53 лева или да заплати на техници 10 лева, които ще го ремонтират на място. Стопанката предпочела да бъде извършена поправка на уреда, като „служителката“ поискала от нея да заплати за услугата. След като Б.В. й дала парите в размер на 10 лева, непознатата жена я накарала да се подпише в носения от нея тефтер и тръгнала.

Същия ден подобни случаи имало на два други адреса в града – ул. „Извора“ и ул. „Камен Цанов“. При последния обаче стопанката заявила на въпросната служителка, че ще обсъди въпроса със съпруга си. На свой ред, извършващата проверка жена настояла да се побърза, тъй като при неработещ водомер собствениците на имота подлежали на санкция с глоба.

Спипаха измамничка

Ден по-късно, 01.10.2019 г., на входната врата на жилището на Е.И., на ул. „Васил Левски“ в гр. Монтана, се позвънило. Стопанката отворила и видяла непозната жена с тефтер в ръка. По сходен начин тя била въведена в заблуждение, че в имота й следва да се извърши проверка на водомер. Било й заявено, че уредът показва отклонения, поради което е нередовен. За предстоящото посещение на техници за отстраняване на проблема И. заплатила на „служителката на ВиК“ 10 лева.

В хода на разследването на престъпните деяния е било установено, че представялата се за служител на ВиК жена е Е.Н. от гр. София. Същата е осъждана, включително за измами и документни престъпления. Налагани й са различни по вид наказания, в това число лишаване от свобода ефективно.

Е.Н. е била привлечена в качеството на обвиняем по ново образувано срещу нея досъдебно производство. То е приключило с внесения от прокуратурата в съда обвинителен акт. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Филип Епитропов
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини