Съдът отстрани д-р Георги Кръстев от ЛКК по ортопедия

  • 28 август 2020 14:05

  • 958
  • 1
Съдът отстрани д-р Георги Кръстев от ЛКК по ортопедия
© pixabay

Районният съд в Пловдив отстрани д-р Георги Кръстев като председател и член на ЛКК по ортопедия в ДКЦ-1 в Пловдив, въпреки че той обяви пред магистратите, че е подал молба за напускане, и тя е уважена от 27 август.

Искането към съда бе от прокурор Димитър Пехливанов. Той каза, че ще настоява да бъдат отстранени от ЛКК и лекарите д-р Светозар Попов и д-р Пенко Кацарски.

Лекар и бизнесмен източили 130 000 лв. от НОИ с фалшиви болнични

По думите на д-р Кръстев пред съдията стана ясно, че той не счита, че трябва да се гледа отстраняването му. За същото пледира и адвокатът му Гено Василев.

Д-р Кръстев на излизане от залата, попитан дали съвестта му е чиста каза само: "Убеден съм, че и вие журналистите мислите като мен, абсолютно съвестта ми е чиста. Много трудно се доказва невинност, но това не е невъзможно и ще съдействам на институциите за това нещо", заяви той, цитиран от БНР.

Мотивите на Райнен съд съобщени от съдия Панайот Велчев, са че има срок от 14 дни, в които може да се обжалва решението на Регионалната здравна инспекция - Пловдив, с което се прекратява работата на д-р Кръстев в ЛКК. Затова съдът счете, че е основателно да отстрани ортопеда от заеманата длъжност. Велчев каза, че по един или друг начин, ако Кръстев остане на работа, това би затруднило разследването. То се води от 2018 година и има събрани няколко десетки тома обвинение.

Пловдивският ортопед бе задържан заради измама по схемата за издаване на болнични за източване на фонд "Държавно обществен осигуряване" – НОИ. Тази седмица в писмо до медиите той се извини на пациентите си, че не ги е обслужил в деня на задържането му и, че не отговаря на мобилния си телефон, като обясни, че той му е иззет за неопределен срок. След първоначалното задържане на д-р Кръстев бе наложена парична гаранция от 30 000 лева. Според разследването, мъж от Харманли, който е обявен за общодържавно издирване, е регистрирал в Пловдив фирма и е назначил 10 души от различни краища на страната, като целта е била да получават пари с издаване на фалшиви болнични листове на тяхно име. Те са назначени на високи заплати, по които е трябвало да бъдат осигурявани на максимален осигурителен доход.

В действителност фирмата дължи на НОИ неплатени вноски за ДОО за 68 000 лева. От 2017 година, когато започва схемата, лекарска комисия към ДКЦ е издала на фиктивните служители болнични за над 76 000 лева, твърдят от прокуратурата. Разследването започна след сигнал от Териториалното поделение на НОИ Пловдив, след като институцията е получила от фиктивната фирма 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.28 | 15:35

1
Когато крадохте, ядохте и пихте се смяхте, а сега в съда ревахте. Защо ли?

Добави коментар

Водещи новини