Мейлът, който е приписван на директора на Новините на NOVA, се оказа фалшив

Директорът на "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия Миляна Велева не е автор на разпространените в интернет т.нар. „Професионални насоки 2020 г.“ за отразяване на новините, а приписваният й мейл е фалшив. Заключението на държавното обвинение става ясно от постановление на Софийската районна прокуратура, която е извършила проверка след сигнал, подаден от телевизията, срещу опита да бъде уронен престижът и авторитетът на най-голямата медийна група и в частност на Миляна Велева. 

Припомняме, че от анонимен електронен адрес бяха публикувани фалшиви новини за редакционната политика на медиата, за да се внуши, че към журналистите се изпращат „опорни точки“ за отразяването на актуално-публицистични теми.

По случая е извършена задълбочена проверка от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП за наличие на престъпления по различни състави от наказателния кодекс.

В своето постановление прокуратурата приема, че няма основание за образуване на досъдебно производство, а установените данни са за евентуална обида и клевета спрямо Миляна Велева – престъпления от частен характер, които се преследват по отделен законов ред. 

Прокуратурата признава, че правото на българските граждани на свободно изразяване е гарантирано от закона и е признак за зрялост на обществото, но изрично подчертава, че то „не бива да се абсолютизира и да служи за оправдания на действия, засягащи грубо и безцеремонно, а най-вече и безпричинно правото на чест и достойнство на обсъжданата личност“. 

NOVA отново заявява, че ще предприеме всички свои законови права, за да защити достойнството и авторитета си.

Коментари

  1. 2020.08.13 | 15:11
    Поредната фалшива новина на кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев!
  2. 2020.08.12 | 16:37
    На печатна грешка никой не вярва, за мене беше оригинален имайла
  3. 2020.08.12 | 14:09
    Нормалните хора не са длъжни да плащат на полицията да охранява метежниците по улиците, нито да се намесва когато пияндурниците се бият . Да се избият , това е като циганска работа.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет