Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на лихвар

  • 22 юли 2020 14:42

  • 425
  • 0
Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на лихвар
© Pixabay

Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения на 33-годишен мъж от карловското село Столетово за извършване на нерегламентирана банкова дейност и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешително, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Мъжът, Е.Ц., е задържан по време на операция по линия лихварство и извършване на банкова дейност без разрешение, извършена от екип на РУ-Карлово при ОД на МВР - Пловдив. Мъжът е извършвал незаконна лихварска дейност, под прикритието на заложна къща, регистрирана на името на 29-годишна жена, с която живеел на семейни начала. Установено е, че давал парични заеми срещу лихва в размер между 20 и 40 на сто.

Закопчаха лихвар, раздавал кредити на социално слаби, заплашвал с бой и начислявал такса "забава"

Понастоящем Е.Ц. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от началото на 2017 г. до юни 2020 г., в Столетово, е извършвал по занятие банкови сделки без съответно разрешение, като с дейността му са били причинени на заемополучателите значителни вреди, а той е придобил значителни неправомерни доходи.

Той е обвинен и в това, че държал без разрешение огнестрелно оръжие /пистолет/ и боеприпаси за него /10 бр. патрони/. От извършените множество процесуално-следствени действия и разпити е установено, че повече от 40 човека са вземали пари на заем от Е.Ц. в размер на от 100 до 1000 лв. Част от тях са били заплашвани и с физическа разправа, в случай на закъснение на връщане на сумите, ведно с уговорените лихви. При последвало претърсване в дома му е била открита сумата от близо 27 000 лева, незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, както и множество вещи, имащи пряко отношение към разследването, сред които списъци с имена на длъжници и компютърни конфигурации.

Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Разследването по случая продължава.

Последвайте канала на

Novini.bg
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини