ВАП сезира ВКП с данни за престъпление по служба, свързано с боклука под моста на АМ „Струма“

  • 16 юли 2020 10:00

  • 362
  • 0
ВАП сезира ВКП с данни за престъпление по служба, свързано с боклука под моста на АМ „Струма“
© Булфото (архив)

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление, свързано с нерегламентирано струпване на отпадъци под моста на магистрала „Струма“ в гр. Дупница. Това съобщиха от Прокуратурата на Република България.

След извършени проверки, възложени на контролните административни органи, в резултат от получените доклади и действията на прокуратурата, нарушенията, свързани с разполагане на отпадъци под моста и прилежащата територия, администрирана от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) бяха преустановени. По случая е образувано и досъдебно производство, наложени са административни наказания, предприети са принудителни административни мерки.

Потвърдиха глобата от 5 000 лв. на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ "Струма"

По-късно, след постъпили нови материали е извършена допълнителна и контролна проверка и e продължена дейността по установяване наличието на нерегламентирано разполагане на отпадъци на територията на общината, в близост до АМ “Струма”. ВАП попита какви действия е предприела и продължила да изпълнява АПИ и другите компетентни институции за преустановяваване на нарушението.

В получен във ВАП доклад от АПИ се сочи, че около моста на автомагистрала “Струма” все още има неотстранени отпадъци, попадащи в общинска територия. Отразено е също така, че те се ползват от “Феникс-Дупница-ООД”, което дружество не е премахнало отпадъците, за което има наложени административни наказания.

Трудови инспектори проверяват дупнишката фирма "Феникс Дупница"

До кмета на общината е изпратено писмо от МОСВ за почистване на терена. В своя доклад, кметът на община Дупница твърди, че за отпадъците носи отговорност само дружеството в съответствие с чл. 3, ал. 6 от Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ и чл. 55 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/, поради което той е счел, че единствено дава съгласие за достъп до имота на 22.05.2020г.

Съобразно чл. 112 ал. 1 и 2 от ЗУО кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице контролира дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци, дейностите по депониране на производствени и опасни отпадъци на общински и/или регионални депа. Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило съответен период от време при натрупване на отпадъците.

Обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета.

Съобразно обобщената от докладите информация, ВАП констатира данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление, заради което сезира ВКП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини