За две години броят на оправдателните присъди скочил 17 пъти

  • 11 април 2012 15:16

  • 572
  • 0
За две години броят на оправдателните присъди скочил 17 пъти
©

Ръст на оправдателните присъди по наказателни дела отчитат във Варненския окръжен съд (ВОС). Ако през 2009 г. е имало само една такава, то през миналата годината техният брой е бил 17, съобщи Дарик радио.

Оправданите лица са общо 22, най-често по обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост и за отвличания.

Според ръководителя на Наказателното отделение Соня Нейкова причина за рязкото увеличение на оправдателните присъди е лошата работа на дознателите и на прокуратурата. Друга причина била и усложняващата се престъпност. С пропуски в досъдебната фаза Нейкова обясни и ръстът от 19 % на отложените дела. Съдиите постановявали събирането на нови доказателства, което забавяло хода на процесите. Принос за това имали и свидетелите, които често не се явявали или били трудно откриваеми на постоянните си адреси. Заради адвокатите много рядко се стигало до насрочване на нови дати за заседанията.

Намаляване на разрешенията за използване на СРС-та, отчете председателят на ВОС Ванухи Аракелян. Ако през 2010 г. броят им е бил 654, миналата година те са намалели до 515. За сметка на това ефективността им повишила от 45 % на 60 %.

Общо 8191 дела са постъпили във ВОС през 2011 г., а свършените са 8110. Всяко четвърто от тях е приключило в 3-месечен срок, а всеки четвърти съдебен акт е бил потвърден на по-горна инстанция. Средно на месец всеки един от всичките 57 съдии е приключвал по повече от 16 дела.

Най-натоварени са били служителите в Търговското отделение. Неговият ръководител Марин Маринов открои тенденция на нарастване на делата при тях заради икономическата ситуация в страната и задълбочаващата се задлъжнялост към банки и между фирми. Като пример той посочи делата за обявяване в несъстоятелност. Ако през 2008 г. техният брой е бил 26, през 2011 е нараснал до 106. Лавинообразно се увеличавали заведените от абонати на Е.он искове срещу компанията.

Последвайте канала на

Novini.bg
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини