КПКОНПИ: 12 законопроекта подлежат на оценка на въздействието за 2019 г.

  • 02 юни 2020 10:31

  • 671
  • 3
КПКОНПИ: 12 законопроекта подлежат на оценка на въздействието за 2019 г.
© Pixabay

Съгласно ЗПКОНПИ, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество съгласува всеки законопроект, изготвен от изпълнителната власт, относно наличието на корупционен риск и извършва последващ анализ на въздействието на законите.

На последващ анализ подлежат преминалите съгласуване законопроекти, за които са били установени индикатори за рискове от корупция и са отправени предложения за елиминирането им, като са влезли в сила и са действали за срок не по-кратък от дванадесет месеца преди 31 декември на годината, за която се извършва анализа.

Парламентът прие доклада на антикорупционната комисия за 2019 г.

С решение на КПКОНПИ, е приет доклад за последваща оценка на въздействието за 2019 г. На такава оценка подлежат 12 законопроекта:

Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за развитието на академичния състав; ЗИД на Кодекс за социалното осигуряване; ЗИД на Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина; Проект на Закон за пазарите на финансови инструменти; ЗИД на Закона за туризма; ЗИД на Закона за селскостопанската академия; ЗИД на Закона за енергията от възобновяеми източници; ЗИД на Закона за вредното въздействие на химичните вещества и смеси; ЗИД на Закона за енергетиката; Проект на Закон за киберсигурност; ЗИД на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и ЗИД на Закона за филмовата индустрия.

По посочените 12 законопроекта, в хода на съгласувателния процес, КПКОНПИ е отправила до органи на изпълнителната власт общо 119 предложения, свързани с установени индикатори за корупционен риск. Приети са били 25 предложения.

Докладът за последващ анализ на въздействието на законодателните актове за 2019 г. е публикуван ТУК.

За целите на анализа, по всеки от законите са идентифицирани заинтересованите страни /вносителят, държавни органи и други организации и лица, които прилагат закона и за които той създава права и задължения/, към които са отправени покани за становище и оценка на въздействието. Изводите в доклада са формирани и въз основа на постъпилите 64 становища.

Докладът е изпратен на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, както и на Правната комисия в Народното събрание.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
671 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иван Костов

2020.06.02 | 12:20

3
Тази комисия е само за бедния народ. Единственото се контролира средната класа която със мъки изкарва пари. Следят се единствено договори за покупко-продажба на коли и там натискат. Костов и онези от списъка на крадците в България не се закачат а се откраднаха милиарди.

2020.06.02 | 11:57

2
Всъщност хейтърите се противопоставят на това, което пишат и не е задължително да имат нещо общо. Редакторите са обучавани от стари комунисти професорчета. Това са хора, които от деситилетия извъртат представата на хората за света с единствената цел подчинение и определено не в полза на обществото а за корпоративни интереси
защо медиите

2020.06.02 | 11:02

1
у нас са собственост на олигарси-престъпници-масони ,като Домусчиев ,Пеевски,Прокопиев?Зашо вместо да са във затвора те манипулират обществото със фалшиви статии и ТРОЛОВЕ ,със който са пълни сайтовете им.Защо не се конфискуват престъпните им авоари и сметки със ,който подкупват държавни служители?

Добави коментар

Водещи новини