Приключи 12-годишен съдебен спор между БПЦ и секта

  • 14 май 2020 21:50

  • 1490
  • 2
Приключи 12-годишен съдебен спор между БПЦ и секта
© Novini.bg

Приключи 12-годишният съдебен процес между Българската православна църква и сектата "Шри Чинмой Център", съобщават от Българската патриаршия.

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на сектантското нео-индуистко сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на сектата.

Българската православна църква внесе проект за учебници по православие

Делото за дискриминация беше заведено срещу директора на Центъра за Религиозни изследвания и консултации към Българската църква - д-р Десислава Панайотова. Поводът - статия, в която богословът информира обществото за опасностите, които се крият в нездравите духовни учения, извършващи незаконна религиозна пропаганда.

Съдебният състав е постановил, че цитираната публикация представлява израз на вътрешното убеждение и позицията на автора, която не насажда омраза и враждебност. От Светия Синод припомнят, че в хода на целия съдебен процес от 2008 г. насам сектата е била представлявана пред всички съдебни инстанции от юристи на Българския Хелзинкски комитет

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1490 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Един път

2020.05.15 | 05:40

2
Съда да си свърши работата както трябва. Щом и БХК е страна то е ясно каква е целта. Хубава работа. Хубав резултат.
Нема лабаво

2020.05.14 | 23:52

1
Завалиите тръгнали да съдят ДС. Тука още е НРБ, няма църкви, няма секти, нема лабаво, както се изразяваше Бай Тошо.

Добави коментар

Водещи новини