Съдия разкри защо коронавирусът изкара Йоан Матев от ареста

  • 29 април 2020 13:19

  • 2706
  • 2
Съдия разкри защо коронавирусът изкара Йоан Матев от ареста
© Булфото (архив)

Кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания е причината мярката на обвиняемия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев да бъде променена в домашен арест. Това заяви пред БТВ съдията по делото Руси Алексиев.

Ако Матев бъде оставен в ареста и подаде жалба заради този факт, България със сигурност ще бъде осъдена от съда за правата на човека в Страсбург. Така председателят на съдебния състав Руси Алексиев аргументира решението на съдения състав на Софийския градски съд да пусне Матев под домашен арест.

Йоан Матев излиза от ареста окончателно

Причина за по-леката мярка е невъзможността на съда да заседава заради коронавируса: „Тези мерки рефлектираха, оказаха своето влияние и върху работата на съда. Тя в момента, в много направления е спряна“.

Магистратът от Софийския градски съд твърди, че не е имал основание да не уважи искането на Матев за по-лека мярка при новите обстоятелства: „Йоан Матев е задържан под стажа вече повече от 3 години, (…) съдът не е в обективна възможност не само да осигури, а дори да прогнозира разумно кога отново ще започне гледането на делото (…) и тези две обстоятелства посочиха на този съдебен състав, който промени мярката, че вече същата не е законосъобразна и балансирана“.

Пуснаха под домашен арест обвинения за убийство Йоан Матев

Съдията не споделя тезата, че делото се движи бавно и прави прогноза, че делото ще бъде решено скоро: „Моята надежда е, че става въпрос за месеци, не за години“.

Делото зависи и от ситуацията във Великобритания, където се намира свидетел, който трябва да бъде разпитан. На този етап това е невъзможно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
т

2020.04.29 | 14:18

2
Дали коронавируса го е изкарал или нещо под масата ?
бг реалист

2020.04.29 | 14:13

1
Защо в БЪЛГАРИЯ все още НЯМА - електронни гривни за контрол на осъдени и обвиняеми, които са под "домашен арест"

Добави коментар

Водещи новини