КПКОНПИ установи конфликт на интереси при директора на РЗИ - Кърджали и общинари

  • 29 април 2020 10:58

  • 1315
  • 0
КПКОНПИ установи конфликт на интереси при директора на РЗИ - Кърджали и общинари
© КПКОНПИ

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за директора на РЗИ - Кърджали и за общински съветици в Пещера и Гоце Делчев. На днешното редовно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество прие решение за установяване на конфликт на интереси, както и за образуване на такива производства. Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Конфликт на интереси е установен по отношение на Виктор Кирчев, директор на Регионална здравна инспекция – Кърджали. Той заема тази длъжност от 08 март 2016 г., като до 5 март 2016 г. е бил управител и съдружник в две търговски дружества - „Чарли – 96“ ООД и „Автогруп“ ООД.

След назначаването му за директор на РЗИ, дружествата са собственост на неговата съпруга, която става и техен управител. Установено е, че за нуждите на служебните автомобили на здравната инспекция, са закупувани резервни части и консумативи пряко от дружество „Чарли – 96“, чийто управител и едноличен собственик на капитала е съпругата на директора Кирчев.

Разпореждането с бюджета на РЗИ е негово длъжностно задължение и така той е подписал общо 10 платежни нареждания по фактури, с които са закупувани авточасти от това дружество. Разходването на бюджетни средства е в частен интерес - в полза на търговец, собственост на свързано с директора на РЗИ лице /неговата съпруга/.

С решението на КПКОНПИ на Виктор Кирчев е наложена глоба в размер на 10 000 лв. В хода на производството пред комисията са събрани доказателства, че авточасти са закупувани и от „Автогруп“ ООД, но плащанията са били извършвани по електронен път от главния секретар на РЗИ – лице извън обхвата на ЗПКОНПИ. По тази причина, спрямо директора на здравната инспекция за тези случаи не бе установен конфликт на интереси.

КПКОНПИ образува производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на общински съветник в Общински съвет Пещера.

Предмет на проверка ще са твърденията в подаден сигнал, че съпругата му е директор на общинския социален патронаж, а той участва в приемането на решения, касаещи бюджета на патронажа и контрола по разходването му, като представлява общината при пряк конфликт на интереси, без да си прави самоотвод;

КПКОНПИ установи конфликт на интереси по договори на кмета на Козлодуй

Производство за установяване на конфликт на интереси е образувано и за общински съветник в Общински съвет Гоце Делчев. Според изложеното в сигнала, общинският съветник, като адвокат, осъществява правно обслужване на болницата в града и в същото време участва в приемането и гласуването на решения, свързани с бюджета на това общинско здравно заведение.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини