Пуснаха Нено Димов под домашен арест

Днес, 15.04.2020 година, 16 състав на Специализирания наказателен съд, с председател Елена Попова, с определение по ЧНД №1192/2020г., измени мярката за неотклонение на обвиняемия Нено Димов  от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“, пресцентъра на съда. 

Съдът е приел, че обоснованото предположение не е разколебано съгласно представените по делото доказателства. По делото са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими към обвинението на обв. Димов, но отбеляза, че същите са необходими с оглед разкриването  на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

Спецсъдът ще гледа искането за изменение на мярката за неотклонение на Нено Димов

Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес.

Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението.

Novini.bg припомня, че Нено Димов е първият в демократичната история на България действащ министър, който бе арестуван.

През ноември 2019 година стана ясно, че заради критично ниските нива на водата в язовир "Студена", Перник и околността минават на воден режим. Тогава държавата увери жителите на града, че не предстои сериозна криза, но в града се стигна дори и до обявяване на бедствено положение. Започнаха проверки и така под обсега на проверяващите попадна завод "Стомана". Шефът на ВиК - Перник Иван Витанов беше уволнен от поста си, а прокуратурата започна проверка в МОСВ и МРРБ.

На 9 януари 2020 година за разпит бяха привикани бившият областен управител на града Ирена Кръстева, Вяра Церовска, бивш кмет на Перник и отстраненият Витанов. В същия ден на разпит бе и Нено Димов, за който часове по-късно стана ясно, че е задържан. Бяха извършени претърсвания в МОСВ и в апартамента му, от където бяха иззети дори документи, свързани с боклука от Италия. Димов пренощува в ареста. Именно оттам на 10.01.2020 година той депозира и своята оставка като екоминистър, а премиерът Бойко Борисов веднага я прие.

Час по-късно, същия ден, Нено Димов се сдоби и с обвинение за умишлена безстопанственост затова, че е давал разрешение за ползването на водата от язовир "Студена" за промишлени цели на определени дружества въпреки, че е бил многократно уведомявам затова, че нивото на водата значително намалява.

Коментари

 1. 2020.04.15 | 17:09
  Е как , отзивите бяха 7:1 , а сега са 1 на 1. Вие сте пълен срам. няма да влезна в този сайт , Н И К О Г А!!!!!!!!
 2. 2020.04.15 | 12:54
  поредната крадлива дс кука се отърва.......
  1. 2020.04.15 | 15:01
   Застраховат се да не ги съди като го заразят в ареста...Ако вече не са го сторили...
 3. 2020.04.15 | 13:10
  ГОРАНОВ , ОСВОБОДИХА ТИ МЯСТО. БЕГАЙ БЪРЗО У ПАНДИЗА,ТАМ ЩЕ ТЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ ЛЮБОВТА НАРОДНА.
 4. 2020.04.15 | 13:09
  ГОРАНОВ , ОСВОБОДИХА ТИ МЯСТО. БЕГАЙ БЪРЗО У ПАНДИЗА,ТАМЩЕ ТЕЗАЩИТАВАТ ОТ ЛЮБОВТА НАРОДНА.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет