Софийски градски и районен съд ще гледат мерките за неотклонение дистанционно

  • 18 март 2020 17:01

  • 635
  • 0
Софийски градски и районен съд ще гледат мерките за неотклонение дистанционно
© Getty Images/Guliver

Предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, председателят на Апелативен съд – София съдия Даниела Дончева с писмо от 17.03.2020 г. е препоръчала на административните ръководители на съдилищата в апелативния район при техническа възможност първоинстанционните производства по чл. 64 и 65 НПК (касаещи взимане и изменение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“) да бъдат осъществявани дистанционно – чрез видеоконферентна връзка, скайп-връзка или по друг начин с местата, където се намират задържаните, съобщават от съда.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Данаил Кирилов: За София нека работят всички нотариуси, които имат куража

Препоръчано е и да се разяснява на обвиняемите лица процесуалната възможност да не се явяват в производствата по въззивна проверка на първоинстанционните определения. Препоръките се основават на това, че по този начин значително ще се намали рискът от разпространение на COVID-19.

Във връзка с епидемичната обстановка и с цел превенция, в Софийски градски съд и Софийски районен съд е създадена необходимата организация и е осигурена техническата възможност за дистанционно разглеждане на производствата по мерки за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, чрез скайп-връзка, като за целта е осъществена необходимата координация с ГД „ИН“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ЦПЗ-София и ДПБ „Св. Иван Рилски“.

Целта на предприетите мерки е осигуряване в максимална степен защитата на здравето и живота на всички участващи в съдебните производства лица – включително съдии, съдебни служители, граждани и адвокати. Наред с това дежурните деловодители на Софийски градски съд предоставят на отворените входове на сградата документи по спешните дела, определени от ВСС, каквито например са обезпечителните заповеди.

В същото време регистратурата на СГС не е спирала и продължава да приема писма и пратки от всички куриерски фирми в страната, както и да обработва постъпилите чрез електронна поща и факс книжа.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини