Захариева нареди проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти за последните 10 г.

  • 09 март 2020 14:45

  • 688
  • 1
Захариева нареди проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти за последните 10 г.
© Булфото (архив)

По заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Това съобщиха от пресцентъра на Външните работи. 

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

МВнР: Няма данни Божков и Попов да са използвали служебните си паспорти при напускането на страната

По-рано днес стана ясно, че заместник-външният министър Георг Георгиев е разпитван по делото, свързано с бизнесмена Васил Божков. По неофициална информация Георгиев е на разпит за паспортите на Божков и неговия съдружник Георги Попов. 

На влизане в сградата на Специализирания съд Георгиев заяви, че е получил призовка за разпит и не знае повече подробности. 

Припомняме ви, че преди седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Паспортите са били издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. От Външно министерство заявиха, че Божков и Попов не са използвали служебните си паспорти при напускането на страната.

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция. 

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, притежание и отчуждаване на културни ценности. Отделно Божков е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тази

2020.03.09 | 16:39

1
ли този ли май е травестит,да без съмнение

Добави коментар

Водещи новини