Новата концепция за наказателна политика получи одобрение при широк обществен дебат

  • 05 март 2020 17:58

  • 613
  • 0
Новата концепция за наказателна политика получи одобрение при широк обществен дебат
© Novini.bg

Актуализиране на размерите на наказанията и гарантиране на тяхната съразмерност, повишаване ефективността на освобождаването от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, декриминализация чрез изключването на определени деяния от системата на наказателноправните норми, установени като способ за ограничаване на престъпността. Това са само част от мерките залегнали в новата Концепция за наказателна политика, която бе представена от Министерството на правосъдието и подложена на обществено обсъждане днес в зала „Изток“ на Народното събрание.

В дискусията участие взеха народни представители, представители на ВСС, магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщават от Министерство на правосъдието. Те оцениха високо стратегическия документ, като изразиха надежда, че той ще бъде приет и ще даде тласък за ефективна промяна в наказателното законодателство.

Комисията по петиции на ЕП посети България

„Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, радикализацията, организираната престъпност и трафика на хора, киберпрестъпността, незаконната миграция“, каза министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. при откриване на форума.

Той допълни, че наказателната политика засяга широк кръг правонарушители и е свързана с осъществяване на държавната санкционна политика в най-висша степен. Затова е необходимо концепцията за наказателна политика да се базира на обективни данни, даващи реална представа за актуалната криминогенна среда.

Министър Кирилов поясни, че при изготвянето на концепция са взети предвид статистически данни и данни от Единната информационна система за противодействие на престъпността през последните 10 години, направен е и анализ на прилагането на действащия Наказателен кодекс, за да се идентифицират неговите силни и слаби страни, както и съответствието му с европейските тенденции.

„След приключването на действието на Концепцията за наказателна политика за периода 2010-2014 г. в Република България липсва стратегически документ, който да формулира системата от принципи и мерки за противодействие на престъпността. Анализите в тази област открояват като основна препоръка необходимостта наказателното нормотворчество да отчита динамиката на престъпността и да се основава на необходимия обем статистически данни“ изтъкна още министърът на правосъдието.

Министерството на правосъдието с мерки за организационно усъвършенстване

По думите на заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов, високата нормотворческа динамика лишава уредбата от възможност за цялостна и качествена оценка за въздействието. Всичко това показва, че съществува необходимост от нова концепция за наказателна политика, която да отчете установените недостатъци и да доведе до тяхното преодоляване, като същевременно формулира и нови насоки за ефективна борба с престъпността.

Проектът „Нова Концепция на наказателна политика“ е реализиран от министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини