Прокурори и ДАНС проверяват общинската болница в Раднево

  • 19 февруари 2020 15:20

  • 643
  • 0
Прокурори и ДАНС проверяват общинската болница в Раднево
©

Започната е предварителна проверка на общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ – Раднево. Поводът е подаден сигнал от кмета д-р Тенко Тенев за злоупотреби със средства. Разпореждането идва от Старозагорската Окръжна прокуратура.

Кметът потвърди, че е подал сигнала и до териториалната структура на ДАНС, след като на 11 февруари получил информация за здравното заведение, което завършило предходната финансова година със загуба от близо 1,3 млн. лв, информира Монитор.

Загубата се е увеличила почти трикратно в сравнение с 2018-а година, когато тя е била 460 бона, уточни председателят на местния парламент д-р Румен Йовчев.

ГДБОП влезе в офиси на кабелни оператори

В болницата работят 130 лекари, сестри и санитарки. 38 са докторите по трудов договор, 8 са по граждански. В сигнала, изпратен до прокуратурата, се обяснявало, че четирима служители, сред които шофьор и секретарка, близо две години са получавали петцифрени заплати, а само като ДМС са били преразпределени около половин милион лева. Назначената за управител на дружеството през април 2018-а д-р Мая Узунова не пожела да коментира преди да е завършена прокурорската проверка и да бъде изготвен финансов одит. Тя не коментира как е станало така, че едва ли не последна да научава за огромните заплати на технически служители.

Проблемът с финансовото състояние на болницата е тема на насрочено за 20 февруари, по искане на 1/3 от местните старейшини заседание на ОбС – Раднево, след като на редовно заседание мнозинството отказа да гласува проекта за бюджет на общината през 2020 година. Една от причините е била предложението за финансиране на болницата. Според кмета три последователни години болницата е била подпомагане с по 700 000 лв. от местните приходи. По негова информация апаратура за над 300 000 лв., закупена преди години, стояла завита с найлони без да бъде използвана.

Около 1 млн. лв. дарение от наследниците на основателя на болницата, д-р Димитър Чакмаков, който умира в САЩ, са били преведени по сметките през 2011 г., парите отдавна са изхарчени.

Последвайте канала на

Novini.bg
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини