Никола Филчев: Иван Костов превърна приватизацията в хищническо разграбване

  • 13 февруари 2020 14:30

  • 3560
  • 7
Никола Филчев: Иван Костов превърна приватизацията в хищническо разграбване
© Булфото (архив)

„Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“. Това каза пред БНР главният прокурор в периода 1999 – 2005 година и първият главен прокурор у нас проф. Никола Филчев.

Думите му са по повод разследването на сделките от приватизацията. Според него промяна в закона не е възможна, тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон.

Доц. Красен Станчев за разследването на сделките от Прехода: До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно

Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“, обясни Филчев.

Бившият главен прокурор посочи, че управлението на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - е катастрофа. „Той превърна тази приватизация в хищническо разграбване. Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата, тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“, спомни си Никола Филчев.

Веднага след това той напусна студиото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3560 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.02.29 | 18:47

7

Да и остава безнаказан .?

2020.02.14 | 05:59

5

Считам, че е вярно, казаното от него, по тношението на приватзацията и главното действощо лице тогава. Обаче, защо нямаше, по негово време, повдигнати обвинения?

2020.02.14 | 09:35

6

защото това е като с парите, одва един момент, когато няма кой да ги вземе.
С други думи, няма къде да се повдигне обвинение. Така наречения "таралеж в гащите". Няма кой да си го сложи!

1

2020.02.13 | 17:56

4

Много са интересни тези речи от Хампарцумян, Филчев, Нинова, Доган, Цветанов и стотици други, дето умело използваха минутката слава, за да уредят живота и на правнуците си.

Пунта Мара

2020.02.13 | 14:47

1

А,КЪДЕ бяхте Вие тогава,"другарю-господин" Филчев????

Язе

2020.02.13 | 16:11

3

Казал тие е къде е бил. Полютиците начело с Костов и БСП олигархията променят законите така, че да могат да си грабят. И така до сега.

Българин Злобарски

2020.02.13 | 15:16

2

Сега ли се сетихте, че държавата е разграбена! Остава някой да си признае!

Добави коментар

Водещи новини