Русенският съд потвърди решението за отстранения от длъжност кмет на Ветово

  • 12 февруари 2020 12:40

  • 362
  • 0
Русенският съд потвърди решението за отстранения от длъжност кмет на Ветово
© Pixabay

Административният съд в Русе потвърди решението на Общинската избирателна комисия във Ветово, с което предсрочно бяха прекратени пълномощията на кмета на община Ветово д-р Мехмед Мехмед. Това съобщиха от съда в крайдунавския град.

Мехмед бе отстранен от длъжност от ОИК-Ветово, в края на миналия месец, тъй като не е изпълнил разпоредбите по закона за местното самоуправление и местната администрация по отношение на две търговски предприятия, които има регистрирани. По отношение на едното не е уведомил ОИК и не е предприел действия за прекратяване на дейността в законоустановения едномесечен срок, а по другото - не е уведомил ОИК и председателя на Общинския съвет във Ветово, но е прехвърлил собствеността на дружеството. Според закона за местното самоуправление и местната администрация кмет не може да извършва търговска дейност или да бъде управител в търговско дружество.

ОИК отстрани от длъжност кметa на град Ветово

Делото бе образувано по жалба на Мехмед с мотивите, че решението е неправилно, издадено при съществени процесуални нарушения и материална незаконосъобразност. Според съда оспореният административен акт е законосъобразен. Той е постановен при доказани обстоятелства за неотстранена в срок несъвместимост на длъжността кмет с дейност като едноличен търговец.

Решението на Административния съд в Русе подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

Д-р Мехмед Мехмед коментира за БТА, че решението ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Последвайте канала на

Novini.bg
362 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини