Задържаха беглец в България, издирван за убийство на жена в Украйна

  • 27 януари 2020 15:33

  • 3529
  • 0
© Булфото (архив)

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски разкриха подробности във връзка със задържането на украински гражданин в България.

"Казусът касае издирването и задържането на украински гражданин, обвинен в заливане с киселина и последвала смърт на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на украинския град Херсон. Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г., като през ноември е починала в реанимация. Извършителят е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. На 23 януари е била проведена среща между главния прокурор Иван Гешев и украинска делегация, на която е обсъдено издирването на лицето", заяви на брифинг на прокуратурата говорителят на главния прокурор Иван Гешев. 

В Омуртагско задържаха мъж, издирван с европейска заповед за арест

"Самоличността му е установена по отпечатъци. От жилището му са иззети два паспорта - международен и национален. Бяха иззети и пластики на СИМ карти", разкри още Милева. 

"След като е получена информация от украинските власти, прокуратурата и полицията предприеха действия за издирването на украинеца. Установено е, че украинският гражданин е влязъл в България през 2018 г. След това той не е имал законни адреси на местожителство", допълни Христо Терзийски.

Задържаха чужденец, издирван с европейска заповед за арест

"Предприехме издирвателни действия във Варна и Бургас. След проведени доста на брой секретни постове и издирвателни действия, издирваният се установи в района на Бургас. Той има умения да борави с оръжие, за това и предположихме, че ще укаже съпротива при задържането му. Използвана е физическа сила срещу него и е задържан", каза още той. 

"Самоличността на украинския гражданин е установена чрез база данни на Интерпол от отпечатъци. Украинецът не е имал истински документи. Той е бил обявен за издирване малко след влизането си в България. Спецакцията е проведена на 24 януари в Бургас", заяви директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски. 

"Съпругата на украинския гражданин също се намира в страната. Украинецът е бил с променена външност. Украинските ни колеги заявиха, че извършителят е с доста криминални умения", допълни Терзийски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини