Осъдиха млада жена за катастрофа с трима загинали

  • 08 януари 2020 14:37

  • 638
  • 0
Осъдиха млада жена за катастрофа с трима загинали
© Getty Images/Guliver

Наказателен състав на Врачанския окръжен съд постанови осъдителна присъда за 27-годишна жена с инициали Ц. П., обвинена за причиняване на катастрофа с трима загинали. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.

Тя е призната за виновна в това, че на 9 април 2018 г. на пътя Монтана – Враца при километър 132+300 е нарушила Закона за движение по пътищата и е предизвикала катастрофа, при която по непредпазливост е причинила смъртта на трима души, а на други двама - средни телесни увреждания.

Верижна катастрофа в Бургас

Подсъдимата Ц. П., която управлявала лек автомобил "Ситроен", решила да предприеме изпреварване на движещия се пред нея автобус „Сетра“, увеличила скоростта си на движение до 127.9 км/ч, навлязла в насрещната лента за движение, след което рязко завила, за да се върне в своята лента. При тази маневра обаче тя изгубила контрол върху автомобила, той започнал да се движи зигзагообразно, върнал се в насрещната пътна лента и челно се ударил в движещият се в своята лента "Форд Галакси".

В този лек автомобил пътували пациенти, които били транспортирани за хемодиализа в многопрофилната болница в Монтана. На място загинали шофьорът на "Форд"-а А. Б., седящият до него М. Й., а по-късно във врачанската болница починал и още един от пътниците – А. А. При пътно-транспортното произшествие са нанесени средни телесни повреди на В. Л. и Д. А. от същия автомобил.

В съдебната зала днес подсъдимата разказа, че тя също е пострадала при катастрофата. До момента е претърпяла четири операции и ѝ предстоят още няколко хирургични интервенции за изваждане на пирони от тялото ѝ. Към близките на пострадалите тя се обърна, през сълзи, с думите: "Не исках това да се случи. Много съжалявам за всичко, което съм ви причинила! Много пъти си мислих да отида при всеки от вас лично да се извиня. И на мен ми беше трудно. Не съм лош човек. Винаги съм се опитвала да постъпвам добре. Колкото и да искам, не мога да върна времето назад! Знам, че много съдби съм засегнала! Съжалявам!".

Тежка катастрофа край Пловдив с жертва

По искане на защитата, делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. За извършеното престъпление по непредпазливост съдът определи наказание от четири години и шест месеца "лишаване от свобода", което след редуцирането с една трета, е три години. Изпълнението на това наказание се отлага с максималния възможен изпитателен срок от пет години. За пет години, също близо до максимума, тя е лишена от правото да управлява МПС. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства, каквито са чистото ѝ съдебно минало и добрите ѝ характеристични данни.

Тази присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.

Последвайте канала на

Novini.bg
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини