Страните по изпълнителни производства ще могат да правят справки онлайн по движението на делата си

  • 17 декември 2019 15:24

  • 211
  • 0
Страните по изпълнителни производства ще могат да правят справки онлайн по движението на делата си
© Министерство на правосъдието

Министерството на правосъдието изгради централизирана информационна система за изпълнителните производства. Чрез електронната платформа ще могат да се правят дистанционно справки за образуване, движение и приключване на изпълнителните дела от всяка точка в страната и чужбина.

Това стана ясно днес на заключителната конференция по проект „Повишаване гаранциите за справедлив процес в изпълнителните производства чрез изграждане на информационна система“, който се финансира от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Красимир Ципов: Предложението на правителството за независим прокурор е съвсем ясно

С въвеждането на електронната платформата взискателите, длъжниците и техните пълномощници ще могат да се осведомяват във всеки един момент за всички входящи и изходящи документи по техните дела, за наложените възбрани и запори, предприети действия по публична продан и т.н., уточни ръководителят на проекта Жана Шаранкова.

До информацията ще имат достъп и инспекторите от Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт. Те ще могат да правят справки на основание разпореждане и/или издадена заповед от министъра на правосъдието за извършване на проверка по конкретни дела. Възможност за достъп, във връзка с постъпили жалби и сигнали по конкретни производства, ще имат и представители на Съвета на Камарата на Частните съдебни изпълнители.

Очаква се през следващата година да се предприемат мерки централизирана информационна система да започне да работи пилотно. Предстои да бъде изработена и нормативна промяна, с която ще се въведе задължение за частните и държавни съдебни изпълнители да качват в платформата ежедневно всички входящи и изходящи документи от образуване до приключване на изпълнителните производства.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини