Смяна по върховете: Гешев замени Цацаров, а Цацаров - Пламен Георгиев

  • 20 декември 2019 13:39

  • 1116
  • 10
Смяна по върховете: Гешев замени Цацаров, а Цацаров - Пламен Георгиев
© Novini.bg/Bulphoto

Изборът на нов главен прокурор беше едно от спорните събития през 2019 г. Първо, част от обществото и профисионалната гилдия се обявиха против Иван Гешев. Недоверие се породи и от факта, че липсваше състезателен характер и имаше само един кандидат. Второ, дори самият президент постави под въпрос избора, след като не подписа указа за назначаването на новия главен прокурор. Това хвърли допълнителна сянка и даде повод за разрастване на протестите. И въпреки че Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно с мнозинство избра Иван Гешев, а държавният глава подписа указа, съмненията останаха.

Недоволства имаше и заради това, че Гешев е бил досега в екипа на Сотир Цацаров, което предполага, че ще продължи неговия модел на работа в прокуратурата. Появиха се дори сравнения с Владимир Путин и Дмитртий Медведев, които си размениха президетския и премиерския пост. Това усещане се засили и от факта, че Сотир Цацаров бе предложен и впоследствие одобрен за нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Но и Гешев, и Цацаров бяха категорични, че няма да обръщат внимание на нападките.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор, обеща повече справедливост

"Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурор", каза Гешев. 

И двамата пък обявиха решимост да борят престъпността и да подобрят работата на подчинените си. Да бъдат в полза на общетвото и да не се поддават на нитиск, породен от чужди интереси.

„Ако бъда избран за председател на Антикорупционния орган, ще разгледам незабавно всички висящи проверки“, заяви по време на изслушване в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Така в крайна сметка рокадата се състоя предсрочно. Вместо през януари смяната на властта в държавното обвинение стана малко преди Коледа. Цацаров предаде поста на своя доскорошен заместник Иван Гешев. Доскорошния главен прокурор пък оглави КПКОНПИ след предсрочното напускане на Пламен Георгиев, който бе замесен в Апартаментгейт заради незаконната тераса на жилището си. Георгиев замени борбата с корупцията с дипломатичеса дейност– стана консул на България във Валенсия.

Пламен Георгиев събаря терасата си

Пламен Георгиев се раздели с КПКОНПИ през лятото. До последно той твърдеше, че е закупил жилището си с въпросните навеси. Сагата, продължила с месеци, в крайна сметка приключи със събарянето на терасата. Това пък стана по нареждане на премиера Бойко Борисов, според който само така Георгиев може да заеме консулския пост, за да бъде изцяло изчистен казусът.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1116 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.12.21 | 06:50

10

ТОВА В ШАХА СЕ НАРИЧА РОКАДО.ЯВНО Е ЗАКОННО ,НО ДАЛИ Е МОРАЛНО???

за прецизност

2019.12.20 | 15:10

6

Недоволните са от една определена партия. Недоволството идваше, че най после бяха погнати от закона червените олигарси. Към тази партия се наредиха и тези от ДееБъ. Също отрепки.

А президентът

2019.12.20 | 15:27

9

пак играеше по червената свирка. Не представи правни мотиви за отказа, а само политически. Колкото и да е зависим разбра, че следващия му ход може да е фатален- импийчмант за измяна и подписа указа.

100- 200 човека

2019.12.20 | 15:23

8

От толкова хора се състояха "протестите" Група професионални протестъри. Голяма част от тях имаха явния изглед на мутри, а други на ниско грамотни хора, които на въпросите на журналистите не знаеха против какво и кого притестират.

Е, как без съпротива?

2019.12.20 | 15:13

7

Та това са спонсорите на червената партия, работещи и спонсориращи с парите на ограбения народ!

2019.12.20 | 13:57

1

da bre dogovoreni smiani i vsicvko vav sllujba i polza na ciganskiat premier

Малинчо, толкова си прост, братчет!

2019.12.20 | 15:07

5

И пак си се осрал, неграмотний мангал!

2019.12.20 | 15:03

4

Менкат си пешките тъпите седесарски отрепки , като у тях си , но ще се наиграят. Всяка Коледа Господ им праща по една трагедия , да видим за тая , каква им е приготвил.

Гражданин

2019.12.20 | 14:25

3

Наместиха се пак наши и ваши да сучат още че малко имат... чакайте да обвинят някой политик ние сме за трепане малко ни е...

Дядо Радой

2019.12.20 | 14:07

2

След 30 годишна "демокррррация",
и безчинства с бългаската нация,
хората престанаха да псуват тук
Сашо Нереза, Бакъря, Крастав Петко и Катъря, даже ДрагалЪФския Ай дук,
който ни докара чак до тук.

Добави коментар

Водещи новини