Красимир Ципов: Трябва да има гаранции за независимостта на разследващия главен прокурор

В доклада на Венецианската комисия имаме т.нар. предварително становище, което ни препоръчва да намерим такава фигура, която не да контролира, а да разследва главния прокурор и неговите заместници при извършено престъпление от тяхна страна. Това заяви в студиото на ''Още от деня'' по БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир ЦиповКрасимир ЦиповКрасимир Ципов е български политик, народен представител в 41, 42, 43 и 44-то Народно събрание. На два.

,,На първо място това трябва да бъде прокурор, а не друг представител на съдебната власт. Трябва да има гаранции за независимостта му и по всяка вероятност неговият мандат ще се различава от мандата на главния прокурор'', разясни още Ципов и допълни, че разследващият прокурор ще бъде избиран от Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство.

Независим експерт ще разследва главния прокурор

,,Този прокурор трябва да бъде спокоен, че ще може да реализира наказателна отговорност и съдът да се произнесе дали главният прокурор е извършил или не е извършил престъпление'', каза той и изрази увереност, че в състава на прокуратурата ще бъде намерен именно такъв прокурор, който да отговаря на изискванията и да няма съмнение относно неговите професионални качества, етика и морал.

Коментари

  1. 2019.12.10 | 20:44

    ИМА ГАРАНЦИИ. ЩЕ БЪДЕ ОТ ЧУЖБИНА. БРИТАНСКИ НАПРИМЕР.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет